Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mercedes C63 AMG – praktisk och rolig bil

Mercedes C63 AMG
Foto: Daimler Ag
Mercedes C63 AMG
Foto: Daimler Ag
Mercedes C63 AMG
Foto: Daimler Ag

En fyraliters V8 på 476 till 510 hästkrafter.

Bakhjulsdrift och sjustegad automatlåda.

Det är klart att det är kul på riktigt. Och roligast är kanske att det här är en relativt billig sportbil som du verkligen kan använda.

Mindre motorer behöver inte betyda tråkigare bilar. Mercedes har med sin fyraliters dubbelturbo V8 lyckats bygga en rad fräcka sportbilar med allt från AMG GT och GTS till sedan- och kombimodellerna AMG C63 och C63S.

Kraften från motor är allt från 476 hästkrafter i bilen utan S-märke och 510 från den något upptrimmade S-versionen. Övriga skillnader är att S-bilen har elektronisk differentialbroms och kolfiberkeramiska bromsskivor. Därmed är S-varianten den något vassare för dig som vill få ut det allra sista på racerbanan.

Bekväm på långturen

Men vårt test görs inte på någon racerbana utan i vanlig försommartrafik i Stockholm och utmed E4:an.

Jag gör om mitt experiment från AMG GT och kör inledningsvis "min" C63 i komfortläget. Och trots att jag sträckkör från Kivik i söder till Stockholm i norr så är jag inte alls sliten.

De hårda och tufft skålade sportstolarna visar sig fungera väldigt bra även vi landsvägsskörning. Där sköter sig också den sjustegade automatlådan väldigt fint. När jag däremot pressar bilen i lite långsammare fart men tuffare svängar kunde växellådan vara både snabbare och tätare. Här finns det konkurrenter som gjort hemläxan lite bättre.

BETYG+BILDER: Så bra är nya C63 AMG

Imponerande ljud från V8-motorn

Mercedes har ändå förstått det här med att känslan sitter mycket i ljudet. För oj vad fint V8:ans ljud fortplantar sig in i kupén och in i hjärtat.

Ännu bättre blir det med ett lätt tryck på den lilla knappen för extraljud till kupén. Med sportigare inställningar blir också gasresponsen ännu snabbare och växellådan väcks till liv en aning.

Här har Mercedes verkligen lyckats skapa olika skepnader på en och samma bil och utnyttjat tekniken maximalt för att bygga flera bilar i en.

Vi sitter enkelt tre personer i bilen och får också in en stor och ett par mindre resväskor i bagageutrymmet.

Mycket bil för pengarna

Startpriset för en C63 är precis under 700 000 kronor. Men då tillkommer förstås en hel del utrustning, det är inte alls svårt att lägga på 200 000 till från utrustningslistan.

Ändå får det här anses vara ett okej pris. Jag kör till exempel en BMW i8 precis före testet av C63 och den bilen kostar nästan dubbelt så mycket. i8 är nu en helt annan upplevelse och inte en direkt konkurrent men det sätter i alla fall prislappen i ett visst sammanhang.

Sen kostar det förstås efter vägen. Jag får en förbrukning på en bit över litern per mil trots relativt snäll körning. EU:s körcykel ger förbrukningen strax över 0,8 liter per mil, men, ja, ni vet vid det här laget hur väl den överensstämmer med verkligheten.

BETYG+BILDER: Så bra är nya C63 AMG

Mercedes C63 AMG

Pris: från 692 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 30 år rostskydd, 2 år elektronik. 30 år vägassistans.

Motor: V8-motor med dubbla turbo.

Cylindervolym: 3982 cc.

Effekt: 476 hk.

Vridmoment: 650 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat.

0–100 km/h: 4,1 sekunder.

Toppfart: 290 km/h.

Bränsleförbrukning: 8,2 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 192 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 633x1 770x1 391 mm.

Tjänstevikt: 1715 kg.

3 Konkurrenter:

BMW M3

BMW M4

Audi RS3

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: