Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meka själv – vi testar tre verktygssatser

Kamasa Tools, Biltema och Clas Ohlson.
Foto: Lars Nilsson

ALLT OM BILAR testar tre rejäla verktygssatser i olika prisklasser: Clas Ohlson Cocraft 115 delar för 799 kronor, Biltema hylsnyckel-sats 158 delar för 1 999 kronor samt Kamasa Tools mekanikersats 139 delar från cirka 2 890 kronor.

Alla som gillar bilar vet att älsklingarnas hälsa ibland sviktar. Trasiga kylarslangar, bromsar som ligger på eller varför inte vacklande tändstift.

Och går bilarna inte sönder så kräver de underhåll där vissa detaljer går alldeles utmärkt att fixa på egen hand när garantitiden gått ut. Till exempel ett oljebyte utfört på egen hand i garaget sparar sköna slantar jämfört med att lämna in bilen på verkstad.

Men för att meka på egen hand behövs rätt utrustning. ALLT OM BILAR har testat tre rejäla verktygssatser i olika prisklasser där den mest nödvändiga utrustningen finns med.

KAMASA TOOLS

Hylsnyckelsats 1/2” -3/8” -1/4, 139 delar.

Kommentar: Bäst kvalitetskänsla med extra plus för de tre spärrskaften som är extra tätstegade med små och smidiga huvuden vilket är bra i trånga utrymmen. Har även ytterligare ett extra minispärrskaft. Klart bäst passform på blocknycklarna för bultar och muttrar. God kvalitetskänsla utom förvaringslådan som inte har så bra passform för verktygen som förväntat – och då speciellt i locket.

Pris: Från cirka 2 890 kronor.

BILTEMA

Hylsnyckelsats 3/8- 1/2, 158 delar.

Kommentar: Den mest kompletta verktygssatsen utrustningsmässigt. Bland annat finns de allt vanligare external torx i olika storlekar. Dessutom är storleksintervallet bäst från liten till stor. God kvalitetskänsla vad gäller passform och kvalitet – bland annat på bitsen. Enda verktygssatsen där förlängarna till spärrskaften är vinklingsbara vilket gör det lättare att komma åt i trånga utrymmen. Själva förvaringslådan känns både välgjord och är lättast att bära. Minus för onödigt klumpiga spärrskaft.

Pris: 1 999 kronor.

CLAS OHLSON

Verktygssats Cocraft 115 delar.

Kommentar: Sämst i testet. Förhållandevis dålig passform på hylsnycklar och bitsens material är klart mjukare än i övriga verktygssatser vilket gör att du lätt slinter. Spärrskaftet är klumpigt vilket gör att det är svårt att komma åt i trånga utrymmen som till exempel ett motorrum. Skruvmejseln har dålig fyrkantig form där det både är oskönt samt svårt att få ett ordentligt grepp när man ska skruva. Plus för den böjbara förlängaren till det mindre spärrskaftet.

Pris: 799 kronor.

SAMMANFATTNING

Högst kvalitetskänsla har Kamasa Tools, men Biltema är mest komplett utrustningsmässigt och ger mest för pengarna. Clas Ohlson sladdar långt efter de andra kvalitetsmässigt.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: