Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 feb 2015 11:00

Mazda 2 – inte längre en så liten småbil

Mazda2

Mazda2

1/4

Foto: Ingo Barenschee

Mazda2

Mazda2

2/4

Foto: Ingo Barenschee

Mazda2

Mazda2

3/4

Foto: Ingo Barenschee

Mazda2

Mazda2

4/4

Foto: Ingo Barenschee

BARCELONA. Mazda står inför ett intensivt år med många nyheter. Först ut är Mazda2 - den lilla småbilen som växt till sig och nu kan ett riktigt bra altternativ för bilköparna som tidigare bara tittat på större bilar.

Under huven har Mazda en bensinmotor som verkligen imponerar.

En helt ny MX-5 och CX-3 samt uppdateringar på Mazda6 och CX-5. Det är lätt att tro att en ny Mazda2 är lite nedprioriterad hos Mazdas försäljningsavdelning.

Men b-segmentet där Mazda2 finns säljer fortfarande bra i Europa med en ny bil kan Mazda vara med och konkurrera på allvar igen.

Jag får en chans att testköra bilen i Barcelona i samband med att Mazda arrangerar testkörningar för motorjournalister och jag är i stan för att köra Volvo XC90.

Vi kör från flygplatsen i Barcelona och söderut utefter kusten via Sitges mot Tarragona.

Stor bildskärm

Det första som märks i nya Mazda2 är den stora bildskärmen i mitten av instrumentbrädan.

Via den och MZD Connect är bilen uppkopplad mot internet och Mazda använder en molntjänst för att serva föraren med bra applikationer.

Det systemet kräver lite mer tid för tester och jag får hålla fingrarna borta under tiden jag kör i den intensiva spanska trafiken.

Nästa sak som direkt får mitt gillande är körställningen. Jag sitter väldigt bra på förarplatsen och att Mazda2 växt på längden märks i baksätet där jag lätt får plats med mina långa ben "bakom mig själv".

Det är är ingen liten sak för en bil i b-segmentet.

 

BETYG 10 PUNKTER – Så bra är Mazda2

Känns som en större bil

Tidigare har de här små bilarna upplevts som bullriga och instabila på motorvägen. Många bilköpare har valt bort dem för att de vet att de kör långa sträckor till sommarstugan eller till släkt och vänner. B-segment-bilar har upplevts otrygga, för små helt enkelt.

Mazda2 kan ändra på det. Vid ratten är bilen klart större än vad den är i verkligheten. Komfort och köregenskaper liknar en större bils.

Den fyrcylindriga motorn är lättjobbad via den sexväxlade manuella lådan. Det finns också automatlådor som tillval. Mazdas i-ELOOP hämtar hem en del av bromsenergin för att sänka den totala förbrukningen till strax under halvlitern.

Utsidan har ritats om och jag gillar att Mazda lugnat ner sig lite för att hålla Mazda2 lite stramare och stilrenare.

BETYG 10 PUNKTER – Så bra är Mazda2