Löv förrädiska för cyklister

Hala löv orsakar många cykelolyckor under höstmånaderna.
Foto: Lasse Svensson

STOCKHOLM. Oktober månad är lövhalkans månad.

Nu gäller det att vara extra försiktig som cyklist.

Höstens löv kan vara vackra men förrädiska, i alla fall för cyklister. En nedförsbacke, kurva, blöta löv och risken för en olycka är stor.

– Det kan bli väldigt halt och allvarliga skador, effekten är densamma som vid ishalka, säger forskaren Anna Niska vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Stor andel av olyckorna

Tillsammans med en kollega har hon tittat på orsaker till allvarliga skador kring just cykelolyckor. Statistiskt beror bara två procent av rapporterade olyckor på grund av lövhalka.

Det kan låta lite, men...

– ...Om man betänker hur kort tid det handlar om under året som det inträffar så är det ganska stor andel ändå, säger Anna Niska.

Av alla cykelolyckor i oktober månad 2007–2012 berodde 11 procent på lövhalka. Sedan kryper det ned till sju respektive en procent i november och december.

Sopar cykelbanorna

För cyklister handlar det om att vara uppmärksamma, för entrepenörer att underhålla cykelbanorna.

– Här i Linköping har man tillfälligt flyttat om resurserna från rengöring av centrala stan till sopa cykelbanorna. Då blir det ingen ökad kostnad, säger Anna Niska.

Hon ser också sådana insatser när man håller rent som en investering inför vintern då nästa problem dyker upp – nämligen ishalkan.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

FAKTA

Varje år omkommer 20–30 cyklister av totalt runt 300 dödade i trafiken.

Drygt en av fem cykelolyckor med dödlig utgång är singelolyckor.

Omkring 50 procent av de allvarliga skadorna är på armar och axlar, 20 procent på ben och höfter samt 10 procent på huvud.

Bland de vanligaste orsakerna till allvarliga skador hos cyklister vid singelolyckor hänger två procent samman med lövhalka.

20 procent beror på halka i form av is eller snö, åtta procent på grund av ojämnt underlag.

Olyckor på grund av lövhalka inträffar under en tremånadersperiod, oktober–december. De flesta sker i oktober, då 11 procent av alla singelolyckor med cykel orsakas av löv.


Källa: Trafikverket

Annons: