Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 okt 2014 10:59

Löv förrädiska för cyklister

Hala löv orsakar många cykelolyckor under höstmånaderna.

Hala löv orsakar många cykelolyckor under höstmånaderna.

Foto: Lasse Svensson

STOCKHOLM. Oktober månad är lövhalkans månad.

Nu gäller det att vara extra försiktig som cyklist.

Höstens löv kan vara vackra men förrädiska, i alla fall för cyklister. En nedförsbacke, kurva, blöta löv och risken för en olycka är stor.

– Det kan bli väldigt halt och allvarliga skador, effekten är densamma som vid ishalka, säger forskaren Anna Niska vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Stor andel av olyckorna

Tillsammans med en kollega har hon tittat på orsaker till allvarliga skador kring just cykelolyckor. Statistiskt beror bara två procent av rapporterade olyckor på grund av lövhalka.

Det kan låta lite, men...

– ...Om man betänker hur kort tid det handlar om under året som det inträffar så är det ganska stor andel ändå, säger Anna Niska.

Av alla cykelolyckor i oktober månad 2007–2012 berodde 11 procent på lövhalka. Sedan kryper det ned till sju respektive en procent i november och december.

Sopar cykelbanorna

För cyklister handlar det om att vara uppmärksamma, för entrepenörer att underhålla cykelbanorna.

– Här i Linköping har man tillfälligt flyttat om resurserna från rengöring av centrala stan till sopa cykelbanorna. Då blir det ingen ökad kostnad, säger Anna Niska.

Hon ser också sådana insatser när man håller rent som en investering inför vintern då nästa problem dyker upp – nämligen ishalkan.

Relaterat