Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 okt 2016 10:38

Liten bil som växt – men till ingen nytta

1/3

Foto: Ford Ka+

2/3

Foto: Ford Ka+

3/3

Foto: Ford Ka+

TANNISHUS. Låt er inte luras av plustecknet.

Fords nya variant av Ka är i grunden samma gamla Ka – fast sämre.

Det finns en rad bättre småbilsköp än det här.

Fords förre vd Alan Mulally hade rätt i en sak: de stora biltillverkarna mår bra av att bygga en modell som fungerar över hela världen. Mulallys slagord One Ford drev till exempel ut bilmärken som Volvo, Jaguar, Land Rover och Aston Martin från Ford-familjen. Ford skulle fokusera all sin kraft på att bygga bilmodeller med Ford-märket som fungerade att sälja över hela världen.

Helt rätt.

Men det kan ändå gå helt fel.

Ford bytte 2008 ut den gamla och oerhört fula modell Ka till en funktionell och helt okej småbil. Gamla Ka var en sån där bil som varje gång jag såg den ville kliva fram, knacka på rutan och fråga: varför valde du den här bilen?

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

Ny – men känns gammal

Den Ka som funnits de senaste åtta åren har mer varit en mindre version av Fiesta - en, som sagt, helt okej småbil.

Nu har den globala strategin gett oss Ka+. Bilen byggs i Fords fabrik i Indien och har växt, blivit högre och rymligare i kupén.

De stora bakdörrarna ger Ka+ en rejäl konkurrensfördel, det är lätt och bekvämt att kliva in i baksätet. Och gott om plats för benen. Jag sitter hur lätt som helst bakom-mig själv och ser jag på bilen utifrån så begriper man nästan inte hur det har gått till.

Inredningen är som den var i bilar för fem, sex år sedan - kryddad med Ford Sync som ändå gör det möjligt att koppla in en smartphone. Men Ford har valt att inte alls plocka i bildskärmar och sånt - allt sköts med knappar och vred och syns i en liten, liten skärm på instrumentbrädan.

Jag förstår att det inte går att ösa på med den typen av finesser i en riktigt billig småbil.

Problemet Ford får när de ska bygga en liten och billig småbil för hela världen är att den blir i grunden för dålig för Europa. Om Ford hade frågat Nissan så kunde de ha berättat när de gjorde samma sak med Micra.

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

Tung styrning, svag motor och väldigt mjuk fjädring

Ka+ har 15-tumshjul och en styrning som är både tung och nervös. Chassit är väldigt mjukt och en femstegad manuell låda ska försöka få fart på den svaga motorn.

Ka+ är kraftigt undermotoriserad - alltså helt enkel för svag. När jag kör 70-80 km/tim och trycker på gasen händer ingenting. Ingenting. 0-100 km/tim på drygt 13 sekunder är smickrande siffror.

Jag sitter ändå hela tiden och letar efter en sjätte växel, motorn varvar hårt och låter mycket.

Gamla Ka var en bättre småbil och också väldigt populär bland ungdomar. Ja, kanske inte i Sverige, men ute i Europa. Modellen var också väldigt vanlig som hyrbil.

Jag befarar att det är så Ford tänkt nu också - en billig Ford går att kränga till många oavsett teknisk nivå.

Men hyr du en Ka+ blir du nöjd med utrymmet men missnöjd med motor och köregenskaper. Och köper du en Ka+ till din tonåring så ska du veta att vägegenskaperna inte kommer att hjälpa din oerfarna förare att undvika hinder eller reda ut besvärliga situationer.

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

3 Konkurrenter:

Hyundai i10 – Läs testet här

Nissan Micra

Opel Karl – Läs testet här

 

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här