ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

LISTA: Så många fångas av fartkameror där du bor

Publicerad 5 apr 2012 09.31
HÄR FÅNGAS FLEST. Samtliga vägar på tio-i-topp-listan ligger i Svealand och norra delen av Götaland. Listan över alla fartkamerasträckor hittar via i länken i faktarutan nedanför.

HÄR FÅNGAS FLEST. Samtliga vägar på tio-i-topp-listan ligger i Svealand och norra delen av Götaland. Listan över alla fartkamerasträckor hittar via i länken i faktarutan nedanför.

Händer det att du kör lite över rådande hastighetsbegränsning? I så fall finns det vägar du bör ta det lugnare på än andra, vi har statistiken över hur många fartsyndare som fångats av fartkameror på Sveriges alla fartkameravägar.

Alltsedan de första fartkamerorna infördes på 1990-talet har det rått delade åsikter om dess existens, men faktum är att åtskilliga tusentals fartsyndare årligen fastnar framför kameralinserna. Därför har systemet, som officiellt kallas ATK (Automatisk Trafiksäkerhetskontroll), successivt utökats. I dag finns det omkring 1 100 fartkameror utmed våra vägar, men långt i från alla är aktiva samtidigt. Mest aktiva är de som står längs olyckdrabbade vägar. Teknikens Värld har varit i kontakt med polisens ATK-avdelning i Kiruna och fått tillgång till statistik på samtliga behandlade ärenden förra året.

Många fortkörare i Stockholmsområdet

Som synes av kartan över de tio vägar där flest fartsyndare fångats ligger samtliga vägar på tio-i-topp-listan i Svealand och norra delen av Götaland. Tyngdpunkten ligger också på vägar i och kring Stockholmsområdet. Hela sex av de tio mest fartsyndartäta vägarna ligger i huvudstadens direkta närhet. Allra flest fångades på länsväg 276 mellan Åkersberga och Roslags-Kulla, där hela 4 525 ärenden hanterades förra året. Listans tvåa är grannvägen länsväg 274 mellan Ladvik och Vaxholm, med 4 094 ärenden i fjol.

Fem vägsträckor utan fartsyndare

Flest fartsyndare i Götaland fångas på E20 mellan Alingsås och Ribbingsberg, som också är trea i den totala statistiken. Norrlands mest fartkameraintensiva vägsträcka är E4 mellan Hörnefors och Sörmjöle, som når en trettonde plats bland hela landets vägar. Fem vägsträckor noterade inte en enda fartsyndare under 2011. Dessa är oftast vägar där endast en kamera står eller, som i fallet med E18 Enköping–Sagån, vägar som byggts om och ersatts av nya.

Hela listan via länken intill

Kartan här visar de tio vägarna med flest fartsyndare 2011. Hela listan, på hur många som fångats på alla Sveriges fartkameravägar, hittar du via länken här intill. Via samma länk hittar du även en lista som visar hur mycket det kostar att åka fast vid fartkameror vid olika hastighetsöverträdelser.