Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 feb 2013 16:30

Lista: Här är bilarna som drar allra minst

Med vilken bil tar du dig längst per liter?

Med vilken bil tar du dig längst per liter?

Bensin, diesel eller etanol?

Här är bilarna som drar allra minst bränsle, enligt nybilsguiden facit.com

Det är nybilsguiden facit.com som gått igenom alla ­bilar som säljs i dag på den svenska marknaden och jämfört tillverkarnas egna uppgifter om bränsleförbrukningen. Listan ger dig en liten vägledning till ­vilket bränsle du ska välja till din nästa bil. Alla ­bilar finns inte med alla typer av bränslen men de allra flesta finns med bensin- eller diesel­alternativ.

Men det är inte bara förbrukningen per mil som du ska ta hänsyn till när du väljer bland motoralternativen. Priset på bränsle spelar också in liksom skattepolitiken. Lägg också till att flera tillverkare har ett prispåslag för bland annat dieselmotorer och hybrider.

Bensin eller diesel?

Några tillverkare är också bättre än andra på sitt bränsle. Till exempel erbjuder Toyota dieselmotorer men strategin är tydlig – Toyota vill helst bygga snåla bensinmotorer och gärna i kombination med en elmotor. Enligt Toyota är det ingen bra idé att kombinera diesel med el då man tar två dyrbara tekniker i ett paket och dessutom blir man inte av med de skadliga partiklarna från dieselmotorn.

Peugeot/Citroën resonerar tvärtom att det går att komma ner rejält i CO2-utsläpp genom att kombinera en snål dieselmotor som driver framaxeln med eldrift på bakaxeln.

Bensin, diesel eller etanol – vad du ska välja beror mycket på om det är ekonomin eller miljömedvetenheten som är viktigast. Och hur du ställer dig till etanol som bränsle. Debatten om att vi tar mat från de fattiga för att göra bränsle har spelat in när E85-försäljningen sjunkit i Sverige. Men då regeringen fortfarande ger skattefördelar för E85-bilar kommer bränslet säkert att spela en stor roll även i framtiden.

Ska du räkna på vad som är billigast att köra så måste du jämföra förbrukningen med priset vid pumpen. Även om din bil drar mer med E85 än med bensin i tanken så kan det vara billigare per mil beroende på priset.

För dieselbilar gäller att skatten är något dyrare och ofta även inköpspriset. Då måste du räkna på en tänkt förbrukning under till exempel ett år och se om det lönar sig att köpa dyrare för att köra billigare.

Nya miljöbilsregler

De nya miljöbilsreglerna – som vi presenterade i förra numret av ALLT OM BILAR – ger skattebefrielse i fem år för bilar som är godkända som miljöbilar. Men den skatterabatten ska då vägas mot inköpspriset. Att köpa en 50 000 kronor billigare bil kan vara bättre än att köpa en dyr bil och spara 5 000 kronor på minskad skatt.

 

Fotnot: Listan från nybilsguiden facit.com förändras ständigt då flera nya bilmodeller är redo för lansering direkt efter årsskiftet. Uppgifterna kommer från tillverkarnas egna databaser för december 2012.