ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Lista: alla nya bilar i år – märke för märke

1/1

Lista: alla nya bilar i år – märke för märke

2013 kommer att bli ett intressant bilår!

Många biltillverkare har flaggat för att de har spännande nya modeller på gång. Här finns bland annat små elbilar, snabba sportbilar - och kanske en ny pickup från Kina.

Och som vanligt finns det säkert en hel del överraskningar som bilindustrin än så länge håller hemliga.

Alfa Romeo

Konceptbilen visades upp för världen 2011. Och nu kommer 4C av allt att döma lanseras som färdig modell. Det här är en sanslöst snygg liten sportbil. Och om man få tro pratet om en vikt på bara 900 kilo och en motor på 300 hästkrafter så blir den nog rolig att köra också.

Audi

I sommar kommer Audis nya M5-dödare RS6. Den här kombin får en V8 på 560 hästkrafter, som räcker för 0-100 på 3,9 sekunder och en toppfart på 305 km/h. Andra nyheter är A3 som kommer i femdörrarsversionen Sportback och som S3 med 300 hk. Två andra nyheter är SQ5, en liten diesel-suv med 313 hk och RS5 Cabriolet.

BMW

BMW har länge pratat om elbilar - och nu är det dags på riktigt. Den nya bilen heter i30 och ska klara så mycket som 20 mil på en laddning. BMW kommer också att lansera ett antal varianter av sin 3-serie. I sommar kommer 3-serie Gran Turismo och framåt hösten kommer en ny 3-serie Coupé. Z4 kommer också att uppdateras under året.

Chevrolet

Chevrolet kommer nästa år med sin lilla gulliga suv Trax, som är Opel Mokkas enäggstvilling. En bil som förmodligen inte blir lika gullig är C7 - den nya generationen av Corvette. Sportbilen får vi se mot slutet av året, är det sagt. Då kommer också en facelift av Captiva, som funnits med några år.

Citroën

Inte så mycket nytt från Citroën, men en liten snygging är cabben DS3 Cabrio, som visades på Parissalongen. Den anländer till Sverige under året. En elversion av den nya Berlingo kommer också att släppas, förmodligen under andra kvartalet. Och ­kanske, kanske så kommer C4 Aircross att lan­seras i Sverige. I skrivande stund finns dock inget beslut om detta. Det handlar om att den svenska generalagenten ska få rätt pris på bilen.

Dacia

En ny generation av den lilla budgetbilen Dacia Sandero lanseras i början av 2013. Under året kommer också en vildmarksversion av Sandero som kallas Stepway. I mars månad släpss också Lodgy, en sjusitsig bil som prismässigt kommer att hamna kring låga 100 000 kronor.

Fiat

Inte så mycket nytt från italienarna, men en ny offroadliknande version av 500L kommer att dyka upp. Trekking, som bilen kallas, kommer att kläs i vildmarkskostym med hasplåtar och nya lister. Dessvärre blir det ingen fyrhjulsdrift.

Ford

2013 skulle den största och viktigaste nyheten för Ford heta Mondeo. Men så blir det inte. På grund av omstruktureringar ­flyttas produktionen av Mondeo till Valencia och det här försenar hela processen. Bilen dyker upp först 2014. Vi får trösta oss med nya Kuga, en Fiesta ST som dyker upp under våren, en Focus med gasdrift och nya Tourneo Custom och Tourneo Connect.

Great Wall

Den har länge snackats om en lansering av det kinesiska bilmärket i Sverige. Och av allt att döma så blir det av under 2013. Den modell som är aktuell är pick­upen Steed, som om allt går i lås kommer att tas in i en version med dubbelhytt, fyrcylindrig dieselmotor och fyrhjulsdrift. Bilen säljs redan i Storbritannien, där den kostar cirka 155 000 kronor. Lägg till svensk moms på det så blir det förväntade priset i Sverige runt 195 000.

Honda

Honda har inga nya modeller på gång under 2013, men det blir premiär för en ny familj motorer. Först ut är en 1,6-liters ­diesel som kommer till Civic i mars och till CR-V i höst.

Hyundai

Hyundai har gödslat med nya modeller under 2012, så för 2013 finns det inte så mycket kvar att bjuda på. Dock har ­Hyundai en riktig godbit kvar - nya Santa Fe. Bilen kommer att lanseras under februari/mars.

Kia

Kias MPV Carens kommer i en ny generation någon gång under våren. Bilen har fått låna en hel del från Cee'd - och det har bland annat inneburit att kommande Carens blir betydligt vackrare än sin fula föregångare. Lång hjulbas ger utrymme för sju sittplatser i bilen. Ungefär samtidigt som Carens anländer också tredörrarsversionen av Cee'd, som kallas Pro Cee'd.

Lexus

En uppdaterad version av lyxkryssaren LS 600 ska komma från Lexus under januari månad. Under sommaren ska det sedan dyka upp en helt ny IS-modell.

Mazda

Mazda har redan tjuvstartat lite med nya Mazda6, ett antal kombibilar med bensinmotorer har redan hittat till Sverige. Fullständig introduktion av modellen blir i mars, då kommer dieselmotorer och sedanversionen. Någon gång under våren kommer också en uppdaterad versionen av Mazdas lilla sportbil MX-5.

Mercedes

Mercedes har tidigare kommunicerat att det kommer flera nya versioner av A-klass. Först ut är en fyradörrarskupé, som ­kommer att heta CLA. Sen ska A45 AMG förhoppningsvis komma under året, det ­betyder massor av hästar och fyrhjulsdrift. Det är också rimligt att anta att det dyker upp en liten suv, som är byggd på A-klass. För­modligen är det också dags för en upp­datering av E-klass, som nu funnits med några år. Och det kan också vara så att helt nya S-klass hinner ut till bilhandlarna innan året är slut.

Mini

En Mini går uppenbarligen att variera i det oändliga, snart är det dags för ännu en version. 2013 kommer Mini Paceman, som kan beskrivas som en tredörrars kupéversion av Countryman.

Mitsubishi

Under 2013 kommer en ny småbil som ska ersätta Mitsubishi Colt, som går i pension. Bilen har gått under arbetsnamnet Mirage, men vad den slutligen ska heta är ännu inte klart. Under 2013 kommer också suven Outlander till Sverige som laddhybrid, den första i sitt slag.

Nissan

Det finns ännu inte så mycket info om bilen än, men Nissan kommer att presentera en ny Note, som börjar produceras i mitten av 2013. Crossoverbilen Juke kommer med en turbomotor på drygt 200 hk, en ny version av Qashqai - Style 360 - kommer i början av året och i slutet av 2013 elbilen eNV200.

Opel

Opel kör hårt under 2013. Först ut är den lilla suven Mokka, som lanseras i början av året. Den följs upp med småbilen Adam, som kommer till Sverige någon gång i april. Och någon gång i sommar dyker den vrålsnygga cabben Cascada upp hos bilhandlarna.

Peugeot

Peugeot har bygbt GTI-bilar ända sedan 1980-talet, då den lilla läckra 205 GTI var bland det ballaste som man kunde äga. Och Peugeot vårdar sitt arv här. Nu till våren kommer en ny bil med bokstäverna GTI på bakluckan och rejält med häst­krafter i motorn - 208 GTI. Under året ­kommer också lilla city-suven 2008, som bygger på lilla Peugeot 208. Och i slutet av 2013 får vi även se en ny 308.

Range Rover

Större, fläskigare, snyggare, lyxigare - och flera hundra kilo lättare. Nya Range Rover blir något att bita i för alla andra ­tillverkare av dyra suvar. Bland motorerna hittar vi bensin- och dieselmotorer med sex eller åtta cylindrar. Range Rover ska också komma som dieselhybrid senare under året.

Renault

Viktigaste nyheten kom redan i slutet av 2012- nya Clio. Det är en trevlig liten bil (fick 33 av 50 när ALLT OM BILAR provkörde). Under 2013 kommer kombiversionen Clio Sport Tourer. I slutet av 2013 släpps en uppdaterad Mégane med faceliftad front.

Seat

En helt ny familj av Seat Leon är på ingång. Det är den viktigaste nyheten från Seat på länge. Först ut är femdörrarsversionen av bilen, lanseringen är satt till vecka tre. Till sommaren kommer Leon Sport Cupé och i slutet av året kommer en kombi. En ny Toledo är också på gång, ska preliminärt lanseras i maj månad. Någon gång under 2013 kommer också lilla Mii som gasbil.

Skoda

Octavia har varit en viktig bil för Skoda. Och nu kommer den nya generationen av modellen till världen och Sverige. Bilen har växt ordentligt, jämfört med sin föregångare. Först ut är en sedan och senare dyker även en kombiversion upp. Modellen får också att fyrhjulsdrift under året. En annan modell som gör entré är Rapid. Stora Superb får en facelift och i slutet av 2013 kommer även Yeti att snyggas till lite.

Subaru

Subaru har tagit fram en ny generation av sin lilla suv Forester, som lanseras i Sverige någon gång under 2013. En ny Impreza är också på gång, den ska komma någon gång under våren. Legacy och Outback ska få sina utseenden uppdaterade. De kommer också att förses med en starkare 2,5-litersmotor, samt en automatlåda till boxerdieseln.

Suzuki

Suzuki börjar året med en uppdaterad Grand Vitara. Här handlar det bara om en facelift, inga tekniska nyheter. Under våren kommer också lilla Splash tillbaka, efter att ha varit borta från Sverige en tid. Den största nyheten från Suzukifår vi i slutet av året - en helt ny SX4.

Toyota

Den andra generationen av Toyota Auris lanseras i början av året. Senare kommer en kombiversion som kommer att kallas för Touring Sport. Naturligtvis ser Toyota till att det finns hybridalternativ till båda versionerna och den japanska biltillverkaren räknar med att de blir storsäljare. I mars ­kommer en ny Rav4 och även en ny Verso.

Volkswagen

Nya Volkswagen Golf lanserades i slutet av 2012. Och under 2013 ­kommer en rad versioner av den här storsäljaren att ­presenteras. Första halvåret kommer busbilarna Golf GTI och Golf GTD. Under andra halvåret kommer Golf Bluemotion och ­kombin Golf Variant. Det blir lite miljö­vänligt från VW också, elbilarna e-up! och Golf Blue-e-motion lanseras någon gång under året.

Jaguar

Den bländande vackra Jaguar F-Type gör entré under 2013. Tvåsitsig och med tygtak så är det här en sportvagn av klassiskt snitt. Bilen kommer med flera olika motoralternativ, den roligaste blir en version som begåvas med en V8 på 495 hk. Senare kan vi också förvänta oss en RS-version med ännu mer effekt.

Porsche

Här heter den största nyheten Cayman, som ska börja säljas under våren. Modellen delar teknik med den fantastiska Boxster, som kom 2012. Ett par nya versioner av 911 kommer också. först ut är GT3, som anländer under sommaren. I höst är det sen dags för den fruktade 911 Turbo. Ett fåtal exemplar av supersportbilen 918 Spyder väntas också hitta till Sverige i slutet av året.

Volvo

Volvosuccén från förra året tar på sig gummistövlarna och ­kliver ut i terrängen. V40 Cross Country är en vanlig V40 som höjts 40 millimeter och som har fått hasplåtar och några små kosmetiska detaljer förändrade. Bilen är framhjulsdriven - men i kombination med T5-motorn går det att välja till fyrhjulsdrift.