Lättare ta körkort

Nu ska det bli lättare att ta körkort. På bilden körskoleläraren Mikael Verngren.
Foto: KROON PETER

Nu blir det mindre krångligt att skaffa körkort.

Boka både teori- och körprov samma dag - lyckas du bara med det ena så återkom så snart som möjligt och komplettera.

- Med de gamla reglerna finns det en risk att eleven tappar en massa kunskap, säger Peter Lalander vid Vägverket till Expressen.se.

Här är orterna där du snabbast kan få körkort.

En gång i tiden fick man mc-kort automatiskt när man tog körkort för personbil. Nuförtiden får man inte boka uppkörningen förrän man har ett godkänt teoriprov att visa upp, vilket innebär att första bästa tid kan vara flera veckor bort.  

Snart kan det ändras.

 - I dag är teoriprovet giltigt ett år och många kommer och skriver provet utan att ha kört en meter. Sedan kanske de kör upp elva månader senare. Risken finns att man tappar en massa kunskap, säger Peter Lalander, kontorschef på förarenheten vid Vägverket i Luleå, till Expressen.se. Dock skulle ett godkänt prov med de nya reglerna endast vara giltigt i två månader - en stor skillnad. - I början var eleverna rädda för det här, folk i närområdet sökte sig bort, samtidigt som människor från andra orter sökte sig hit. Nu har det stabiliserats - och eleverna kommer bättre förberedda. I Luleå har vi bättre resultat på kunskapsprovet än övriga Norrbotten, säger Peter Lalanader. - Dessutom får du köra upp ändå, utan att ha klarat teorin, inspektören vet inte hur det har gått förrän efter att han eller hon har godkänt eller underkänt dig som förare.  

Godkänt förarprov

 Därmed kan du återvända med ett godkänt förarprov, lyckas med teoriprovet och sedan åka hem med lappen. - Syftet med Puf - projekt utveckla förarprov - är att integrera den teoretiska och praktiska utbildningen. Vägverket testar även ett annat projekt som kallas för "Släcka tvåan". - Elever som visar en mindre brist vid en uppkörning ska kunna åtgärda denna med en snabb utbildningsinsats. Antingen gå till en utvald trafikskola eller komma till Vägverket, det kan bli ett kort körkortsprov, säger Lalander.

FAKTA

Nya regler
Försöket med teori- och körprov samma dag (om man vill) inleddes 1 maj 2006 och avslutas sista oktober.
Vill du ha en sådan tid? Ring 0771-171819 och boka tid i Växjö, Borås, Luleå, Kinna, Alingsås eller Ulricehamn.
Efter att försöket har avslutats ska det utvärderas innan det eventuellt kan permanentas.

Annons: