Läs helgens motornotiser här!

Stort intresse för lång vagn

  Europas längsta husvagn visades för första gången på husvagnsmässan i Jönköping.  För 575 000 kronor får man ett nära tio meter rullande hem, en fräsig och lyxig kombination av husvagn och sommarstuga.  Förtält som tillval  Vidundret heter Kabe Royal Hacienda och är en alltigenom svensktillverkad produkt.  Den som inte tycker det räcker med husvagnens 22 kvadratmeter bostadsyta köper naturligtvis till ett förtält som ger ytterligare 54 kvadratmeter under tak.  På husvagnsmässan väckte jättevagnen stort intresse.  - Vi visade vagnen för att testa intresset bland köparna, säger Kabes VD Alf Ekström.   

Nya lösningar

  Många helt nya lösningar visas för första gången i vagnen som har en stor, öppen planlösning där barnkammaren elegant kan avskiljas från föräldrarnas sovrum med en vikdörr.  Den som vill kan lyxa till giganten ytterligare med TV i barnkammaren, glaskupol i taket och sittgrupp i skinn.  Tillverkaren sålde flera Royal Hacienda under mässdagarna och framöver kan vi nog räkna med motdrag från konkurrenterna.  Lämplig dragbil? Tja, något mycket stort, gärna med V8:a...  AV: Kenneth Larsson - kenneth.larsson@kvp.se

Äpplen och motorcyklar

 är en fin kombination söndagen 3 oktober. Då arrangerar Svenska BMW Mc-klubben på småvägar en hojutflykt till Kivik för att beskåda den årliga äppeltavlan i hamnen. Den som vill vara med - och kör BMW - ansluter vid startpunkten på Shellmacken i Gårdstånga klockan 10.   

Tid är pengar i bilfabriken

   I dag tar det i snitt 27,9 timmar att bygga en bil hos PSA/Peugeot-Citroën. Men med hjälp av bland annat fler robotor har företaget satt 17 timmar/bil som mål under 2008.    

Över 300 km/tim med BMW:s vätgasbil

   BMW är också med i miljöbilsracet. Nyligen testkörde man en vätgasbil, H2R, med en sexliters V12-motor på 232 hk, med rekordfart. Eller vad sägs om 0-100 km/tim på 6 sekunder och en toppfart på 302,4 km/tim? Motorn är baserad på en 760i och, enligt BMW, är serieproduktion av H2R inte så avlägsen.  Miljövänligt däck från Nokian  o Nokian blev först med att tillverka ett miljövänligt höghastighetsdäck i klassen W, som står för 270 km/tim. Nokian Z görs helt utan skadliga högaromatiska oljor.   

BMW gör roadster av K 1200 

  Naket säljer - även i mc-branschen. Således satsar nu BMW på en ren roadsterversion av K 1200-modellen. K 1200 R heter vidundret, en muskelmaskin med BMW:s nya sportiga tvärställda fyrcylindriga motor. Den nya modellen släpps på marknaden under andra halvan av 2005.    

Nya S-klass startar på dryga halvmiljonen

   På Frankfurtsalongen nästa år presenterar Mercedes den sjätte generationen S-klass. Enligt vad som läckt ut från Stuttgart blir nya S-klass 12 centimeter längre än föregångaren, får motorer mellan 245 och 600 hästkrafter samt att instegspriset ligger runt motsvarande 560 000 kronor i Tyskland.    

Renaults lågprisbil lanseras med nytt namn 

  Logan, Renaults lågprisbil som byggs i Rumänien och säljs där för ett frånpris motsvarande 46 500 kronor, ska marknadsföras i resten av Europa under märket Dacia. Men för ett något högre pris, kan tänkas. Det är inte säkert att bilen kommer till Sverige.    

...och Daewoo blir Chevrolet i Europa

   Nu är det klart: Från januari nästa år kommer Daewoo-bilar i hela Europa - och resten av världen - att heta Chevrolet. Detta beror dels på att GM sedan 2001 äger den koreanska tillverkaren och dels på att Chevrolet är ett starkare varumärke än Daewoo.    

Subaru lanserar sportversion av Legacy 

  Nu är den här, sportversionen av Subaru Legacy med namntillägget spec. B. Den har en sexcylindrig boxermotor på 245 hästkrafter och är fyrhjulsdriven. En sexväxlad låda, hämtad från Impreza WRX STi, förhöjer körglädjen. Kostar som sedan 374 900 kronor, som stationsvagn 389 900.  Volkswagen ställer upp i miljöbilsrally  o Volkswagen ställer upp med en bränslecellsbil i ett miljöbilsrally i Kalifornien. Bilen är en Touran HyMotion, som har en elmotor på 80 kW och där strömmen till den kommer från en bränslecell. Vätetanken rymmer 1,9 kilo och bilen har en räckvidd på 16 mil.

Annons: