Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Stölder av bildelar fortsätter öka

Mest stöldbegärligt är huvudstrålkastare, airbags och navigationssystem. BMW är särskilt hårt drabbat med 1454 stölder hittills i år.
Foto: iStockphotos

Stölderna av bildelar fortsätter att öka i Sverige.

Mellan januari och september har det skett 2 421 bildelsstölder.

BMW är det mest stölddrabbade bilmärket.

Det visar statistik från Larmtjänst.

Trots att det återstår nästan två och en halv månad av året så har antalet stölder av bildelar redan passerat bildelsstölderna för hela 2015 (1 926 stycken).

Skadekostnaderna hittills i år för bildelsstölderna har uppgått till hela 153 miljoner kronor. Att jämföra med fjolårets summa för skadekostnaderna på knappt 105 miljoner konor.

– Detta är kostsamma stölder eftersom det förstörs mycket elektronik i bilarna när tjuvarna klipper kablar och gör annan skada på bilen, säger utredaren Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Mest stöldbegärligt är huvudstrålkastare, airbags och navigationssystem.

BMW är mycket hårt drabbat av stölderna

Bland bilmärkena har BMW drabbats mest av stölderna med 1 454 stöldtillfällen. Sedan följer Mercedes med 308 stöldtillfällen, Volvo med 207 stöldtillfällen samt Volkswagen med 192 stöldtillfällen.

Stockholms län har drabbats av flest bildelsstölder i Sverige hittills i år, 65 procent av det totala antalet. De flesta av dessa stölder ( 1 356 stycken) ägde rum under årets fyra första månader, en dubblering av antalet jämfört med samma period 2015.

– På grund av den dramatiska ökningen av antalet stölder gjorde gränspolisen i Stockholm insatser mot den här typen av brottslighet under våren. De var framgångsrika i sitt arbete och grep många bildelstjuvar, vilket har gett resultat i statistiken, säger Torbjörn Serrander.

Från maj till augusti har antalet stölder av bildelar gått ner, men sett till tidigare statistik brukar dessa stölder minska under sommarmånaderna. I september skedde åter en ökning av bildelsstölderna i Stockholmsområdet.

Efterlyser strängare straff

Efter Stockholms län följer närmast Västra Götaland (478 bildelsstölder) och Skåne (270 bildelsstölder) i stöldstatistiken.

För att minska stölderna är det viktigt att förbättra stöldskyddet och försvåra bortmonteringen av komponenterna, skriver Larmtjänst i ett pressmeddelande.

Att ha långsiktiga och uthålliga insatser av polisen mot denna brottslighetstyp är också viktigt, anser Larmtjänst.

Organisationen vill även ha strängare straff samt hårdare tillämpning av skadeståndskrav för att få ner stölderna av bildelar.

SÅ HÄR MINSKAR DU RISKEN FÖR BILINBROTT

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-dna och tydliggör det på bilen – det kan ha avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.
  • Ha laminerade rutor – de gör det svårare att ta sig in i bilen.
Annons: