Larm: Stopp-start förstör ditt batteri

Start- stoppsystem riskerar att slita ut ditt bilbatteri.
Foto: Don Nichols / GETTY IMAGES E+
CTEK utvecklar effektiva batteriladdare med så kallad switch-mode-teknik och lanserar i sommar två nya produkter.

Många moderna bilar har så kallat stopp-start-system för att spara bränsle när bilen står stilla.

Men de nya systemen har en klar nackdel – de sliter ut ditt batteri.

– Stopp-start stressar batteriet och systemet fungerar inte vid låg laddningsgrad, säger företaget CTEK:s pr-chef Katherine Parker.

Stopp-start-systemen utvecklades för att sänka CO2-utsläppen när bilarna går på tomgång. Systemet fungerar väldigt bra med den körcykel som i dag används för att mäta förbrukning och utsläpp.

Men systemet kräver att batteriet är väl laddat.

– Det som händer i batteriet är att den så kallade sulfateringen förstörs när batteriet laddas ur för mycket. Det inträffar vid stopp-start och om du kör korta sträckor. Moderna batterier är dyra i inköp och det blir dyrt att förkorta livslängden på dem, säger CTEKS Katherine Parker.

Enligt Katherine Parker är också en välladdat batteri en garanti för att stopp-start fungerar som det ska och därmed minskar CO2-utsläppen som tänkt.

– Är inte batteriet fräscht så kommer bilens system att säga ifrån och inte använda stopp-start längre.

Mekanikern: Här är vanligaste strömtjuven som drar ur batteriet

Lanserar två nya batteriladdare

CTEK utvecklar effektiva batteriladdare med så kallad switch-mode-teknik och lanserar i sommar två nya produkter:

1) En så kallad Battery Sense som kontrollerar hur ditt batteri mår. Via bluetooth-kommunikation kan apparaten prata med din telefon. Det går alltså att kontrollera hur batteriet mår utan att behöva plocka fram batteriet och montera en laddare. Du kan också få ett meddelande i telefonen om när det är dags att ladda batteriet.

– Det är en mycket bra funktion för till exempel fritidsfordon, båtar, husbilar och husvagnar. Men också entusiastbilar som kanske inte används så ofta, säger Katherine Parker.

2) En ny enklare batteriladdare med färre lysdioder kallad CT5.

– Den är lättare att förstå för de som kanske inte är så vana vid tekniska prylar. Våra laddare kan också stå på under lång tid. Ett tips inför semestern när vissa fordon kanske inte ska användas på lång tid är att sätta batteriet på underhållsladdning, säger Katherine Parker.

Enligt Katherine Parker kommer moderna bilar att få allt större batterier.

– Det pratas mycket om 48-voltsbatterier och trots att vi också ser att elbilarna kommer starkt så kommer konventionella bilar med dagens typ av batterier att finnas i många, många år till. Samtidigt höjs kraven med allt fler funktioner som drivs med el – och då behövs det större, bättre och rätt laddade batterier, säger Katherine Parker.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: