Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Länsade bilar på delar – de döms för brotten

Bildelsstölderna ökar kraftigt i Sverige. Bilden är arrangerad.
Foto: Johan Adelgren
BMW är särskilt utsatt för stölder.

De uppmärksammade bildelsstölderna i Sverige har fått ett efterspel i Södertörns tingsrätt i Stockholm.

Två män har dömts till fängelse för tre bilinbrott och stöld av bildelar.

Domen föll 30 maj. De båda männen, som är utländska medborgare, har mellan 18 till 24 april tillsammans genomfört tre inbrott i bilar samt två inbrott i bostäder. Från bilarna har de bland annat tagit multimediaenhet, ratt, display och manöverpanel.

Stölder på flera platser

Stölderna har skett Tyresö, Älvsjö, Danderyd och Sollentuna.

Efter inbrotten har männen gömt stöldgodset i en skog. Enligt polisen skulle de stulna sakerna sedan med stor sannolikhet föras utomlands.

Männen greps av polisen den 25 april, strax innan de skulle lämna Sverige med de stulna föremålen.

Eftersom tillvägagångssättet vid stölderna upprepats och varit en del i en systematisk brottslig verksamhet bedöms brotten som grova stölder.

Fängelsestraffen blir i ett år och fyra månader respektive ett år. De två männen döms också till att gemensamt betala skadestånd på 149 414 kronor till de drabbade målsäganden respektive försäkringsbolag.

Ny lista: Så säker är din bil mot inbrott

Kommer att utvisas

Efter avtjänade straff ska männen utvisas ur landet och får inte återvända till Sverige före 2021. Ifall de gör det kan de dömas till fängelse i ett år.

– Domen är ett resultat av bra samarbete mellan olika enheter inom polisen och genom att vi arbetat uthålligt med en avsatt resurs mot det ökande antalet bildelsstölder, säger Per-Arne Kaati, tf chef för utredningssektionen på gränspolisen, Polisen region Stockholm.

Enligt honom har bildelsstölderna blivit betydligt färre sedan de båda männen greps.

– Antalet bildelsstölder har sedan april minskat med 70 procent i region Stockholm. Vi har nu skaffat oss en bra bild av hur de som stjäl bildelar arbetar. Det gör att vi kommer att se fler domar av den här karaktären framöver, säger Per-Arne Kaati.

Funderar du på att sälja din bil? Se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: