Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 okt 2015 11:30

Landets billigaste och dyraste bilverkstäder

Stora prisskillnader mellan bilverkstäderna.

Stora prisskillnader mellan bilverkstäderna.

1/2

Foto: Colourbox.com

2/2

Foto: Colourbox.com

Över 1200 kronor - per timme.

Så mycket skiljer mellan dyraste och billigaste bilverkstaden i Sverige.

Och det handlar inte om att det är billigast att laga bilen på en verkstad på landsbygden.

Sverige billigaste bilverkstad finns i - Göteborg.

Det är verkstadsportalen autobutler.se som sammanställt en lista över landets billigaste och dyraste bilverkstäder. Timpriset för ett verkstadsbesök skiljer sig markant. Undersökningen visar att kostnaden kan skilja så mycket som 1255 kronor per timme.

Landets dyraste bilverkstad tar i snitt 1855 kronor per påbörjad tumme, medan den billigaste kostar 600 kronor per timme.

- Det finns flera parametrar som spelar in på verkstädernas timpriser, dels lokalen och dess placering, men också den utrustning som finns till hands. Med dagens teknologiskt fullproppade bilar måste verkstäder ha sofistikerade verktyg och datasystem för att kunna diagnostisera och genomföra vissa åtgärder, säger analyschef Jan Sturm på autobutler.se.

 

LÄS MER: Familjebilarna som är snälla mot plånboken

 

Kan spara tusenlappar

- De verkstäder som toppar listan är generellt de verkstäder som har högst omkostnader, något som i slutändan visar sig på bilägarnas räkningar. Om man som bilägare ber om flera prisofferter från flera verkstäder kan man spara flera tusen kronor, fortsätter Sturm.

De bästa verkstäderna satsar mycket på vidareutbildning och på att skaffa rätt typ av verktyg. En verkstad med en hög timpenning kan därför ibland vara effektivare - och därmed billigare - än en verkstad med lägre timpenning. För dig som har garanti på din bil är det också viktigt att åtgärda fel eller göra service enligt villkoren i serviceboken. Även där kan det visa sig vara billigare i längden att besöka en verkstad med höga timpriser.

Autobutler.se har undersökt timpriser på verkstäder runtom i landet och det finns inga tydliga skillnader mellan landsbyggd och storstad - i stället handlar det om skillnader även inom storstadsområdet.

Relaterat