Låna och dra i väg - gratis cyklar i Malmö

LåNECYKEL. Så här kan det se ut inom ett år i Malmö. Kvällspostens Thorbjörn Falk testade den lånecykel som JCDecaux erbjuder och som finns i tio länder världen över.
Foto: Christer Wahlgren

MALMÖ. Inom ett år kan också Malmö ha gratis cyklar till utlåning. 

- Vi ska bara bestämma oss för vilket system stan behöver, säger kommunalrådet Anders Rubin. 

I går presenterades en typ av lånecyklar på Södergatan som finns i tio länder. Kvällsposten var som vanligt en av de första att testa nyheten.

 Läcker fransk design.

 Lättrampad med tre växlar, handbromsar och inbyggd dynamo.

 Stabil och trygg, en kvalitetscykel rakt igenom.

 - Men så kostar den också runt 6 000-7 000 kronor. För den ska ju hålla en fem, sex år säger Magnus Heljeberg vd på JCDecaux i Sverige.

 Företaget har i dag redan 50 000 lånecyklar i tio länder och här i Norden var det Göteborg som var först ut. Göteborgarna fick i augusti i fjor 600 cyklar utplacerade på 50 stationer i stan.

 Med ett kreditkort kan du få ut cykeln och låna den i 30 minuter, går du över tiden är "straffavgiften" tio kronor.

"Naturligt sätt för oss att röra sig på"

 Malmö skiljer sig lite från Göteborg och Stockholm. Här cyklar 40-45 procent av alla till jobbet eller sina studier. Och som gammal cykelstad så har de flesta i Malmö redan egen cykel.

 - Här i Malmö är cykeln ett naturligt sätt för oss att röra sig på. Därför är behovet att ställa cyklar till förfogande inte lika stort som i andra orter, säger Anders Rubin. Därför vill vi utreda behovet först innan vi bestämmer oss.

Annons: