Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 feb 2016 16:33

Kraschen förstörde Latvalas VM-premiär

Kraschen påverkar hela säsongen 2016. Minsta regelbrott och Latvala stängs av i en tävling.

Kraschen påverkar hela säsongen 2016. Minsta regelbrott och Latvala stängs av i en tävling.

Foto: Massimo Bettiol

När Kris Meeke körde av kunde Sébastien Ogier lugnt sladda hem sin tredje seger i rad i Monte Carlo.

Men rallyt handlade inte främst om segerstriden.

När Jari-Matti Latvala körde av och träffade en åskådare var hans premiär förstörd.

Ni kanske sett de dramatiska bilder från Monte Carlo där finske Jari-Matti Latvala först kör av vägen och sedan träffar en åskådare när han försöker hitta tillbaka till vägen igen.

Latvala missade sen en tidskontroll efter att ha fått skador på bilen och han tvingades att bryta. När tävlingsledningen tittat på bilder från incidenten med åskådaren bötfällde de Latvala med närmare 50 000 kronor och han fick ett villkorligt straff som hänger över finländaren under hela 2016. Minsta regelbrott och Latvala stängs av i en tävling.

Finländaren hävdade att han inte sett åskådaren men bilens kameror visade - enligt domarna - att Latvala och kartläsaren Miika Anttila borde sett vad som hänt och då stannat för att se om åskådaren var skadad.

Taktiken – att säkra pallplats

För finländaren har säsongstaktiken alltid handlat om att försöka ta en säker pallplats i stället för att försöka pressa Ogier och göra egna misstag.

Den taktiken använde i stället Latvalas och Ogiers teamkompis Andreas Mikkelsen, Norge. Mikkelsen visade att han även med en ny kartläsare, den nya heter Anders Jäger, blir han ett hot mot Ogier på grus- och snötävlingarna i år.

Premiären i Monte Carlo visade också att Kris Meeke verkligen kan ta över ansvaret som försteförare i Citroën. Meeke var länge hack i häl på Ogier och överraskade med riktigt snabba sträckor.

LÄS MER: Mikkelsen siktar på seger i Svenska rallyt

Högst segerprocent i historien

Även Mads Östberg verkar snabbt ha hittat farten i sin nya bil - en Ford. Östberg hade ett misslyckat Monte Carlo-rally förra året men körde nu in på en fjärdeplats efter Neuville.

Segern för Ogier var Volkswagens nummer 35 på 40 starter med VW Polo WRC vilket gör bilen till den med högst segerprocent i historien. Ogier blir också den femte föraren med tre Monte-segrar i rad. Tidigare har Sandro Munari, Walter Röhrl, Tommi Mäkinen och Sebastien Loëb lyckats med den bedriften.

Relaterat