Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 sep 2015 13:14

Körkort för fyrhjuling kan bli nytt krav

<span>Ett särskilt körkort för fyrhjuling kan bli ett sätt att minska antalet olyckor. <br></span>

Ett särskilt körkort för fyrhjuling kan bli ett sätt att minska antalet olyckor.

Foto: Olle Wande

Ett särskilt körkort för fyrhjuling kan bli ett sätt att minska antalet olyckor. Idén lades fram på trafikseminariet i Tylösand.

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner, säger Olof Stenlund, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Tanken är att lägga in kravet i arbetsmiljölagen, på samma sätt som man numera kräver körkort för motorsåg. Det skulle gälla de typer av fyrhjulingar som får köras som arbetsredskap.

– Det kan finnas utbildningar som ser olika ut. Men man ska klara vissa praktiska och teoretiska prov, säger Tomas Gullberg, verksamhetsledare på organisationen Säker skog, som håller i utbildningen för motorsågskort.

Samtidigt visar ny statistik från Bilprovningen att mer än hälften av de 13 000 fyrhjulingar som företaget besiktade ifjol blev underkända. En fjärdedel var i så dåligt skick att de måste in på efterkontroll.

De punkter som orsakade flest anmärkningar var dels halvljuset, och dels saknad varningstriangel. Men även styrleder, spindelleder och hjullager var ofta i dåligt skick. Fyrhjulingarnas besiktningsresultat är nedslående.

– De har undermålig kvalitet, jämfört med andra fordon som trafikerar våra vägar, säger Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.

Det är bara mc-registrerade fyrhjulingar som behöver besiktas. Det finns omkring 45 000 sådana, men ungefär hälften är avställda och många är så nya att de inte behöver besiktas.