Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Körkort

Publicerad 19 jul 2016 13:47

Studie: Mario Kart gör dig till en bättre bilförare

1/2

Foto: Kirill Grekov / KIRILL GREKOV

2/2

Foto: Nintendo

Spela Mario Kart så blir du en bättre förare på riktigt.

En ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidningen Psychological Science bekräftar att de actionfyllda tv-spelen kan förbättra vår visuella motorik.

Att studera tv-spels inverkan i vår vardag är ett någorlunda vanligt område inom forskning.

Och i den offentliga debatten framställs vissa tv-spel inte sällan som något negativt.

Men enligt en ny studie som nyligen publicerades i Psychological Science finns det tv-spel som gör oss till bättre bilförare.

LÄS MER: Här är Cristiano Ronaldos nya superbil

Actionspel förbättrar körförmågan

Två universitet – New York University Shanghai och University of Hongkong – ligger bakom studien där 80 studenter deltog.

Studenterna fick spela olika typer av tv-spel. Dels actionfyllda spel – såsom first person-shooters eller Mario Kart – och sådana med lägre tempo i perioder på tio timmar. Därefter satte de sig i en typ av bilsimulator så att forskarna kunde observera eventuella skillnader.

Och det fann de.

Studenter med ingen tidigare erfarenhet av actionspel hade förbättrat sin responsförmåga markant efter en tio timmars sejour. De som hade spelat icke-actionspel hade däremot varken förbättrats eller försämrats.

Enligt studien förbättras din precision och responsförmåga efter endast fem timmar med ett actionfyllt tv-spel.

LÄS MER: Så blir framtiden för klassikern Land Rover Defender

Övning ger färdighet

I ett annat experiment jämförde de personer med mycket erfarenhet av tv-spel – mer än fem timmar per vecka – med personer utan erfarenhet.

Resultatet? De förstnämnda gjorde bättre ifrån sig i bilsimulatorn.

Av de 80 studenterna som deltog i studien hade 14 personer körkort. Även de förbättrades efter att ha spelat ett actionspel. Det kan framför allt göra de till mer defensiva bilförare då spelen handlar om att förutspå olika scenarion, menar författarna.

"Vi fann att förbättringarna som vi observerade hos deltagarna som hade körkort var ungefär densamma som de som inte hade körkort", skriver Li Li, studiens huvudförfattare, till The Huffington Post.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här