Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Körkort

Publicerad 6 sep 2014 07:00

Körkort – 23 saker som du behöver veta innan

ALLT OM BILAR har listat 23 saker som är bra att känna till på din väg mot körkort.

ALLT OM BILAR har listat 23 saker som är bra att känna till på din väg mot körkort.

1/2

Foto: Thinkstock

ALLT OM BILAR har listat 23 saker som är bra att känna till på din väg mot körkort.

ALLT OM BILAR har listat 23 saker som är bra att känna till på din väg mot körkort.

2/2

Foto: Thinkstock

Körkort är något de flesta vill ha och många arbetsgivare kräver.

Men vägen dit kan vara snårig och informationen rena djungeln.

Här har vi samlat allt du behöver veta om körkort i 23 punkter.

Ansvaret för körkortsfrågor delas mellan Transportstyrelsen och Trafikverket. På deras hemsidor finns massor med information. Det kan vara svårt att få en överblick över all information du kan behöva. Här är det viktigaste för dig som ska ta körkort:

1. Körkortstillstånd

Allra först behöver du ett körkortstillstånd. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen. Om du planerar att utbilda dig till yrkesförare behöver du ha lastbils- eller busskörkort, men du måste första ha ett personbilskörkort.

2. Hälsodeklaration

Till ansökan om körkortstillstånd bifogar du en hälsodeklaration med intyg om synprövning. Synprövningen kan du göra hos en optiker eller hos trafikskolan. Hälsodeklarationen är en blankett som du fyller i själv. Söker du körkortstillstånd för buss eller lastbil måste du skicka med ett läkarintyg som inte är äldre än två månader.

3. Olika sorters körkort

Det finns flera olika körkortsbehörigheter. AM, A, B, C D och E. Bokstäverna på ditt körkort visar vad du får köra. Alla körkort ger dock rätt att köra A-traktor.

4. Alla behörigheter

Här är de olika behörigheterna:

AM moped klass 1, så kallad EU moped, den med registreringsskylt bak.

A1, A2 och A. lätt mellan och stor motorcykel.

B personbil upp till 3.5 ton och lätt lastbil med tillkopplat lätt släp med totalvikt högst 750 kilo i vissa fall tyngre släp.

B96 Personbil och lätt lastbil med lite tyngre släp än B.

BE. Personbil upp till 3.5 ton och lätt lastbil med tillkopplat släp på max 3.5 ton. För att få ta BE måste du ha behörighet B först.

C, C1, CE och C1E personbil över 3.5 ton och tung lastbil med E tungt släp

D, D1, DE, D1E. Buss och med E tungt släp

5. Giltighet

Körkortstillståndet är giltigt i 5 år. Har du inte klarat körkortet inom den tiden måste du ansöka om nytt tillstånd.

6. Kostnader

Du söker körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och det är avgiftsfritt. Innan körprovet måste du gå två obligatoriska utbildningar: Riskettan, obligatorisk teoriutbildning, 400-800 kronor. Risktvåan, halkkörning cirka 2000 kronor.

Kunskapsprov hos Trafikverket kostar 325 kronor. Körprov/uppkörning kostar 800 kronor för alla behörigheter utom A1, A2 och A. De kostar 1650 kronor. Att tillverka körkortet kostar 250 kronor. Fotografering kostar 80 kronor och görs hos Trafikverket inför provet på Trafikverkets förarprovskontor.

7. Privat övningskörning

Du och din "handledare" måste gå en introduktionsutbildning om du ska övningsköra privat. Bakpå bilen eller motorcykeln måste det sitta en grön och vit skylt som det står "Övningskör" på. Handledaren måste ha sitt "Bevis om godkännande som handledare vid privat övningskörning" med vid övningskörningen.

8. Handledare

För att få bli handledare måste man ha fyllt 24 år och ha körkort för det fordon som ni ska övningsköra med. Körkortet ska hen ha haft i minst 5 år under de senaste 10 åren och det får inte ha varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren. Handledaren får inte heller ha haft körkort med villkor om alkolås de senaste tre åren. Ansökan om att få vara handledare ansöks hos Transportstyrelsen. Utbildningen kostar mellan 250 och 400 kronor och görs hos en trafikskola. Man kan vara handledare till flera personer men gör en ansökan per elev.

9. Riskutbildning

Innan du gör förarprovet måste du ha genomgått två riskutbildningar. Riskettan och Risktvåan. Riskettan är en teoretisk utbildning som du får på trafikskolan med inriktning på alkohol, droger och andra risker i trafiken. Risktvåan är en praktisk utbildning där får du bland annat pröva hur det känns att köra på hal och isig väg. Man rekommenderar att du gör riskutbildningen när du börjar bli klar med dina körlektioner, då får du bäst nytta av den. Trafikskolorna bokar tid för sina elever till trafikövningsplatsen. Om du inte är elev vid en trafikskola, utan övningskör privat, så får du själv boka tid.

10. Förarprovet

Förarprovet är uppdelat i två avsnitt. Första delen är ett kunskapsprov där du får svara på frågor om trafik, fordon och miljö. Den andra delen är körprovet. Då får du köra med en trafikinspektör vid din sida. Om du går på en trafikskola bokar de tid för proven åt dig. Har du övningskört privat måste du boka tid själv hos Trafikverket. Bilen du kör med måste ha dubbelkommando. Kör du upp privat kan du hyra en sådan bil av Trafikverket.

11. Alternativ utbildning

Det finns mängder av körkortsutbildningar på nätet om du hellre sitter hemma och pluggar det när det passar dig i stället för att gå på Trafikskolans teoriutbildning. En del väljer också att gå intensivkurser på annan ort där du både kör och läser heltid under två veckor. Bra alternativ för den som vill få det avklarat snabbt.

12. Fotografering

När du kommer till Trafikverkets kontor för att göra kunskapsprovet ska du fotografera dig där och skriva din namnteckning. Ditt fotografi och din namnteckning används när Transportstyrelsen tillverkar ditt körkort. Du måste då visa en godkänd legitimation.

13. Läs- och skrivsvårigheter

Om du har svårt att läsa kunskapsprovet av olika anledningar kan du ansöka om "anpassade kunskapsprov för körkortsbehörigheter" hos Trafikverket. Du kan få frågorna via ljudstöd, du kan få förlängd provtid, du kan få göra provet muntligt. Du behöverbifoga ett intyg från någon kunnig person om dina svårigheter.

14. Kunskapsprovet

Förarprovet är i två delar. Första delen är ett kunskapsprov. Då får du svara på frågor som har med trafik, fordon och miljö att göra. Om du inte klarar kunskapsprovet och därmed inte blir godkänd får du boka en ny tid och får betala för provet en gång till. Du får göra provet hur många gånger som helst men måste klara det innan andra delen som är körprovet.

15. Körprovet

Du kör med en trafikinspektör vid din sida i bilen. Går du på trafikskola bokar de tid åt dig. Då kör du oftast med skolans bil. Det krävs dubbelkommando i bilen vid körprovet. Om du har övningskört privat med handledare kan du mot en kostnad på 400 kronor få låna bil av Trafikverket.

16. Under körprovet

Innan start måste du visa upp en godkänd legitimation. Sedan börjar körprovet med att du får göra en säkerhetskontroll av bilen medan trafikinspektören tittar på. Du kommer att få köra både i tätort och på landsväg.

17. Efter körprovet

Du får direkt efter körningen reda på av trafikinspektören om du har klarat provet eller inte. Får du inte godkänt får du göra om körprovet senare. Då ska du också betala en gång till. Trafikinspektören ska också berätta vilka provpunkter som inte blev godkända.

18. Börja köra

Om du har klarat körprovet får du köra direkt. Då måste du ha med dig en giltig legitimation tills körkortet hunnit komma. Transportstyrelsen skickar körkortet till dig med posten och du måste personligen hämta ut det. Transportstyrelsen skickar också inbetalningskort för både körkortet och fotograferingen.

19. Utlämning av körkort

När du ska hämta ut ditt nytillverkade körkort hos ett postombud måste det göras personligen. Du måste kunna styrka din identitet genom att visa upp en godkänd legitimation.

20. Prövotid

Alla som har fått körkort för första gången har en prövotid på 2 år. Om du bryter mot trafikregler kan Transportstyrelsen återkalla ditt körkort. Har du prövotid måste du alltid ta nytt körkort efter spärrtiden. De som inte har prövotid kan få tillbaka körkortet.

21. Bli av med körkortet

Återkallelse av körkort kan ske om du har kört rattfull, smitit från en trafikolycka, kört för fort eller kört mot rött ljus till exempel. Spärrtiden är som kortast en månad och längst tre år. Blir du fråntagen ditt körkort efter att prövotiden gått ut, på längre tid än ett år måste du söka nytt körkortstillstånd och göra om alla prov. Om du brutit mot trafikregler kan det ibland räcka med en varning.

22. Internationellt körkort

Har man ett svenskt körkort kan man få ett internationellt körkort. Det beställer man av till exempel Motormännens Riksförbund eller OK Marknadsservice/Vi Bilägare. Men kom ihåg att det internationella körkortet endast är en översättning av ditt svenska körkort och att du alltid måste ha med ditt svenska körkort. Ska man åka bil i länder utanför EU-området rekommenderas internationellt körkort.

23. Studielån för körkort

Du som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Då krävs att du tar körkortet på en körskola. Du kan få låna upp till 15000 kronor. Till hösten kan reglerna ändras så att även den som inte är arbetslös kan få låna.