Förslaget: Inför billigt körkort för elbilar

Renault föreslår ett nytt körkort för elbilar
Foto: Renault

Det ska bli billigare att ta körkort i Sverige för dem som väljer elbil.

Om Renault får sin vilja igenom.

Den franska biltillverkaren har tagit fram ett förslag till ett statligt subventionerat elbilskörkort.

Målsättningen med det nya körkortet – med beteckningen EB – är att underlätta för framtida förare, oavsett ålder, att välja elbil.

– Vi vill driva på elbilsrevolutionen. Och då är framtidens förare nyckelspelare, säger Lars Höglin, marknadskommunikationschef på Renault i Sverige i ett pressmeddelande.

Det här innebär förslaget om EB-körkort:

Kraftigt subventionerade utbildningar för elbilskörkort.

Fri laddning vid utvalda laddplatser för dem som har elbilskörkort.

Fri parkering för dem som har elbilskörkort.

Ska presenteras för riksdagen

Initiativet kring det statligt subventionerade elbilskörkortet kommer att presenteras som ett förslag för Sveriges riksdag.

– Näringslivet måste ta sitt ansvar för att leda samhällsutvecklingen framåt och som tillverkare vet vi vilka hinder svenskarna upplever med elbilar. Tidigare har räckvidd varit en barriär. Men nu när bilarna uppdaterats behöver även samhällsstrukturer uppdateras.

– Därför vill vi införa ett subventionerat körkort för elbilar, som skulle öka möjligheterna att nå en elbilsrevolution och därmed regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030, säger Lars Höglin.

Ska bjuda på körlektioner

Som ett led i att väcka uppmärksamhet kring förslaget bjuder Renault på 400 körlektioner i elbil. Övningskörningen sker i samarbete med tre körskolor i Sverige: en i vardera Lund, Stockholm och Norrköping.

Det går att anmäla sig intresse för en körlektion på mailadressen här under. Där går det också att skriva på förslaget om ett subventionerat elbilskörkort. Mailadressen är:

www.elbilskörkortet.se. 

Annons: