Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

För många kuggades – nu görs körkortsreglerna om

Nu ska det bli lättare att ta körkort.
Foto: TRAFIKVERKET

I fjol underkändes rekordmånga körprov och därför görs nu reglerna om. Bland annat måste teoriprovet vara godkänt innan ett körprov genomförs.

– Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg på Trafikverket.

1 mars. Då börjar de nya reglerna för körkortsprov att gälla.

1. Teoriprov för B-körkort måste vara godkänt innan körprov.

2. Tiden mellan godkänt kunskapsprov och körprov för B-körkort förlängs från 2 till 4 månader. 

3. Innan teoriprov, oavsett behörighet, måste eleven intyga att denne inte kommer använda otillåtna medel eller på annat sätt fuska. (För att det ska bli lättare att polisanmäla och straffa fuskarna.)

– Genom att giltighetstiden förlängs för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader hoppas vi att fler satsar på att utbilda sig mer innan de genomför omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Vill underlätta för de som ska ta körkort

Det ska även bli mer flexibelt att boka prov. Enligt Trafikverket blir det nu möjligt att boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom. Det går också att boka teoriprovet på en ort och körprovet på en annan ort via Trafikverkets bokningstjänst på webben.

– Vi vill underlätta för våra kunder så att de kan lägga upp sin utbildning på bästa sätt. Det är viktigt att hålla ihop teori och körning under hela utbildningen, säger Kristina Hagberg.

Annons: