Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Körkort

Publicerad 13 jan 2016 10:15

Fler tar körkort med automat

Allt fler kör upp med automatlåda.

Allt fler kör upp med automatlåda.

Foto: Pavel Pavalanski

Fler än någonsin tar körkort för enbart automatväxlad bil – och Trafikverket räknar med att trenden fortsätter, rapporterar Sveriges Radio.

I dag kör var tionde upp med automatväxlad bil, det är en fördubbling på bara två år visar siffror från Trafikverket – det motsvarar 24 000 uppkörningar. Och allt tyder på att trenden fortsätter. På Trafikverket tror man att hälften kommer att köra upp med automatväxlad bil redan om fem till tio år – trots att man då inte får köra bil med manuella växlar.

– Tittar man på nybilsförsäljningen så blir det fler och fler automatbilar, säger P-O Nilsson, verksamhetsutvecklare på Trafikverket till SR.

KÖRKORTSFRÅGOR: Testa dina kunskaper här!

Över hälften av nybilarna är automatväxlade

Branschorganisationen Bil Sweden för statistik över nybilsförsäljningen i Sverige. 2015 blev det första året någonsin då det såldes fler automatväxlade bilar än med manuell låda. 51,4 procent av de sålda bilarna förra året hade automatlåda, vilket är en klar ökning jämfört med 2014, då 44,5 procent av bilarna var automatväxlade.

En av anledningarna är att tekniken har blivit så mycket bättre på senare år. Automatväxlade bilar har förut varit lika med hög bränsleförbrukning – så är det inte i dag.

Relaterat