Sifo: Fel färg kan minska värdet på din bil

Vilken färg du har på din bil kan ha stor påverkan på fordonets värde.
Foto: SHUTTERSTOCK

Äger du en rosa eller orangefärgad bil? Då finns det stor risk att värdet på bilen minskar, alternativt är svår att sälja. Men har du i stället en svart bil kan den öka i värde visar en undersökning från Sifo.

– För många är färgen uppenbarligen en dealbreaker. Det kan vara värt att tänka på vid ett köp om man också vill göra en bra affär den dagen bilen ska säljas vidare, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Färgen på bilen spelar stor roll när svenskarna väljer bil. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Kvdbil.se. 

Den färg som avskräcker mest är rosa, där 28 procent har svårt för färgen, medan 12 procent har svårt med orange som färg på bilen. Däremot är svart och mörkgrå de mest eftertraktade färgerna. 

Enligt undersökningen tycker 44 procent av personerna i undersökningen att fel färg på bilen skulle avskräcka dem från ett köp. Känsligast är männen där 49 procent anser att färgen har en avgörande betydelse, medan motsvarande siffra för kvinnor ligger på 34 procent. De som lägger störst vikt vid lackens färg är yngre och medelsålders män. Även utbildningsgraden och var i landet man bor spelar in.

Viktigare i södra delarna av landet med färgen på lacken

I de södra delarna av Sverige är färgen viktigare än i trakterna i Mälardalen för att sedan åter öka ju längre norrut i landet man kommer. Äldre kvinnor är minst benägna att säga nej till en bil på grund av bilens färg.

– För en del är färgen på lacken bara en detalj, men för många är det uppenbarligen en dealbreaker. Det kan vara värt att tänka på vid ett köp om man också vill göra en bra affär den dagen bilen ska säljas vidare. Tipset är att köpa en bil med klassisk lackfärg och försöka att undvika grälla färger eller andra färgsättningar som för tillfället råkar vara i ropet, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil. 


Mest avskräckande bilfärgerna

1. Rosa                                    28 %

2. Orange                                12 %

3. Gul                                       9 %

3. Röd                                      9 %

3. Lila                                       9 %

3. Brun                                    9 %


Källa: Sifo

Mest eftertraktade bilfärgerna

1. Svart                                   15 %

2. Mörkgrå                             10 %

3. Silver                                   9 %

3. Blå                                       9 %

3. Vit                                        9 %


Källa: Sifo

Annons: