Sälja bil på auktion – här är tipsen och fällorna

Man kan tjäna många tusenlappar på att sälja bilen på auktion, men det finns saker att tänka på.
Foto: VOLVO
”Om ingen har sagt att den sålda bilen blivit teststartad är det normalt att förutsätta att den fungerar” säger Michael Luft.
Foto: STEFAN HYTTFORS
Michael Luft, auktionsexpert och värderingsman på Bilwebauctions.
Foto: GLENN LINDBERG

Har du en bil som du vill sälja på auktion, men vet inte hur du ska få ut så mycket pengar som möjligt?

Här har du en guide på 8 tips och råd från auktionsexperten Michael Luft.

1. Låt andra göra försäljningsarbetet

– När man säljer sin bil på auktion slipper man göra försäljningsarbetet själv. Auktionsfirman fungerar som mäklare. Man når ut till en större målgrupp och får objektet marknadsfört i större omfattning. Man har chans att få mer betalt, marknaden styr priset och stort intresse ger höga priser. Det går även förhållandevis snabbt och är ett säkert sätt att sälja, det är få risker för säljaren.

2. Sätt ett realistiskt pris – annars kanske du inte blir av med bilen

– På nätauktion börjar ofta buden från noll. Då finns inget utropspris. Däremot anges ofta uppskattat/bedömt värde. Här bör säljaren eller auktionsföretaget ange ett realistiskt uppskattat värde med hänsyn till objektets skick. För högt uppskattat värde, eller utropspris, lurar kunderna att tro att objektet är bättre eller mer värt än vad det är. Det är oseriöst och ger upphov till reklamationer.

3. Var beredd – på en vanlig auktion är du i händerna på utroparen

– På vanliga auktioner är utropspris ett luddigt begrepp. Då är det den summa som auktionsutroparen börjar fråga efter för att få in bud. Bedömer utroparen att en bil är värd 50 000 kronor så börjar han med att fråga om någon vill betala detta. Sedan backar han tills budgivningen kommer i gång och sedan går buden uppåt tills de stannar.

4. Allt som står skrivet ska vara sant

– Allt som står skrivet på auktionslistan eller i en annons ansvarar säljaren för. Till exempel en årsmodell, effekt eller att det står att den fungerar – det ansvarar man som säljare för. Det är en skriftlig utfästelse. Man har rätt att förvänta sig att objektet är någorlunda okej om det inte sägs något annat. Säg att det säljs en bil och ingen säger att den har testats att bli startad, då är det normalt att den ska fungera. På vanlig auktion är det befintligt skick som i stor utsträckning gäller och köparen har stor undersökningsplikt.

5. Putsa upp bilen – besökarna köper med ögonen

– Säljer man ska man komma ihåg att köparna köper med ögonen. Tvätta, städa, putsa, gör det du ska sälja så fint som möjligt. Det påverkar priset jättemycket, oavsett om du har stora eller små saker. Det finns en man som säljer gamla bildelar på auktion, han oljar in dem så att de ser fräscha ut. Det finns en annan som inte gör det, delarna är som de är, de är smutsiga. Han som oljar in sin delar säljer sina saker för dubbelt så mycket.

6. Serva bilen innan auktionen

– Om ens bil tekniskt sett fungerar fungerar bra, då framgår det, och då får man bra betalt. Om man ska sälja sin bil och kan skriva att den är nyservad, då får man mycket mer betalt. Då attraherar man dem som inte vill behöva fixa till bilen. Är den nyservad bör den fungera bra. På en service går man igenom allt i bilen. Även om det kostar några tusenlappar är det värt som säljare att ha ordning på sina saker, både utseendemässigt och tekniskt eftersom man får mycket mer betalt.

7. Berätta vad som är speciellt med din bil 

– Kunderna är i dag kräsna och vill ha fräscha saker. Ta också fram vad som är speciellt med det här objektet. Det kan vara en intressant historia, en ovanlig färg, eller en trevlig modell. Det ska se bra ut, oavsett vad som är speciellt.

8. Upplys om ångerrätten – annars kan kunden reklamera

– På nätauktion har man inte samma undersökningsplikt som på en vanlig auktion och befintligt skick gäller inte fullt ut. Man har 14 dagars ångerrätt om ingen del av köpet genomförs fysiskt (distansköp). Om inte företaget eller du upplyser om detta har kunden ett års ångerrätt. Man ska skicka med på papperet eller skriva på kvittot att kunden har 14 dagars ångerrätt, annars gäller ett år.

Annons: