Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Köpa ny bil eller sälja din gamla

Publicerad 5 jul 2018 13:22

Så väljer svenskarna familjebil – Volvo i topp

Volvo V90 Cross Country kan vara en anledning till att Volvo hamnar i topp.

Volvo V90 Cross Country kan vara en anledning till att Volvo hamnar i topp.

1/2

Foto: VOLVO

VW hamnar två på listan. Här en Passat Alltrack.

VW hamnar två på listan. Här en Passat Alltrack.

2/2

Foto: VOLKSWAGEN

Att hitta rätt familjebil är inte alltid helt enkelt. Att hitta en bil där hela familjen, packning och matkassar får plats är en utmaning – speciellt om prislappen inte ska bli för hög. 

Så här tänker svenska föräldrar när de väljer familjebil.

Av alla föräldrar med hemmaboende barn svarar 41 procent att Volvo är det märke som gör bäst familjebilar. Långt bakom hamnar andra- och trejdepristagarna Volkswagen och Toyota. Toyotan är dock en vattendelare som är populär bland föräldrar i Stockholm och äldre föräldrar, men den går inte hem som familjebil i norra Sverige eller bland yngre föräldrar. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Blocket.

– Toyota står för trygghet, driftsäkerhet och kanske en smula tråkighet. Därför väljer norrlänningarna Subaru i stället som erbjuder allt det där fast med fyrhjulsdrift, vilket funkar bättre i det norrländska klimatet, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket.

LÄS MER: Begagnad sjusitsig bil – 11 bästa tipsen

Säkerheten, pris och utrymme är viktigast

På frågan om vad som är viktigast med en familjebil svarar föräldrarna att säkerheten är klart högsta prioritet. Efter det hamnar pris, utrymme och bränsleförbrukning. Mindre viktigt för föräldrarna är fin design, bra köregenskaper och bilens miljöpåverkan.

– Det är klart att man sätter säkerheten främst när det handlar om att transportera sina barn. Men det kan tyckas förvånande att man inte håller miljön högre – våra barn ska trots allt ärva vår jord en vacker dag, säger Daniel Östlund.

Man kan ana ett samband mellan listorna där både Volvo och säkerhet hamnar i topp. Detta eftersom Volvo är kända för sin säkerhet och många gånger hyllats för den.

LÄS MER: 8 familjebilar du inte ska köpa