Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så olika väljer män och kvinnor när de köper bil

Det är viktigt att veta vad man vill ha ut från en bil innan man köper den.
Foto: WavebreakmediaMicro - stock.adobe.com / 94914216
Tesla går hem hos männen – här en Model 3.
Foto: TESLA
Kvinnorna föredrar Audi, här en A8.
Foto: AUDI

Män är från Mars och kvinnor från Venus, hette det i en bok från 1992. Även om den mött mycket kritik sedan dess finns det faktiskt stora skillnader i vad män och kvinnor tycker är viktigt när de ska köpa bil.

Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Blocket.

Den som någonsin köpt en bil vet att man inte kan få allt. Bra köregenskaper, snygg, bränslesnål, billig att köpa, säker, bra för miljön, ja det finns många variabler att ta med i beräkningen. En ny undersökning avslöjar nu hur olika män och kvinnor prioriterar när de köper bil.

När männen ska välja bil är miljön inte en viktig faktor. På frågan "Tar du hänsyn till miljön vid bilköp?” svarar hela 30 procent av de tillfrågade männen nej. Motsvarande siffra för kvinnor är 15 procent.

Det mindre engagemanget för miljön hos den manliga delen av de tillfrågade märks även på svaren på frågan "Vad är din inställning till den nya fordonsskatten?”. Den har utformats för att bestraffa bilar med höga utsläpp och belöna bilar som släpper ut lite. Och inte helt oväntat är männen med negativa här. Mer än dubbelt så många män som kvinnor tycker att förslaget är mycket dåligt.

LÄS MER: Hur bra är elbilen för miljön?

Kvinnor prioriterar bort köregenskaper 

Om man prioriterar miljön lägre, vad väljer då kvinnor bort när de ska välja bil? Svaret är köregenskaper och design. När de tillfrågade i undersökningen ombads välja två saker som är viktiga när de köper en bil valde bara fem procent av kvinnorna köregenskaper. Det kan jämföras med femton procent av männen (och gissningsvis 100 procent av världens biljournalister).

Kvinnor prioriterar också designen betydligt lägre än män, medan de tycker att säkerhet och miljö är viktigare.

LÄS MER: De nio bästa bilarna alla kategorier

BMW och Tesla populära bland männen

På frågan om vilket märke personernas drömbil har är skillnaderna mellan könen mindre. Den största olikheten är att över var fjärde kvinna, 28 procent, svarar att de inte har någon drömbil, att jämföra med 18 procent bland männen.

Bilmärken som är mer populära bland män än kvinnor är framför allt Tesla och BMW, medan Audi i större utsträckning går hem hos kvinnor. Bland både män och kvinnor är Volvo drömbilsmärket nummer ett, strax för Tesla.

LÄS MER: 9 farliga fällor när du ska låna till bilköpet 

Annons: