Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket är din bil värd – sök bland 42 000 fordon

Det är mycket att tänka på om du funderar på att sälja din bil, och för att göra de rätta valen krävs att du har så mycket information som möjligt. Den viktigaste informationen för att du ska kunna få rätt pris är vad din bil är värderad till.
Därför har Allt om Bilar i samarbete med autouncle.se tagit fram en tjänst där du kan söka bland värderingar på 42 526 begagnade bilar.

Det är lätt att drömma sig bort till vilken ny bil man vill ha, men när man ska byta bil är det lika viktigt att tänka på vad du ska göra med din nuvarande. Att sälja den, antingen till en firma eller en privatperson, är ofta det bästa alternativet.


– Det är nytt att konsumenter inte bara vill hitta sin nya bil på internet, de vill också veta vem som vill ha deras nuvarande. Köpprocessen börjar oftare med "vem kan ta hand om min gamla bil?" i stället för "var ska jag köpa min nya?", säger Fredrik Danielsson, marknadsanalytiker på autouncle.se.


Nedan kan du söka på vad din begagnade bil är värd. Skriv in din bilmodell och jämför med värderingar på liknande modeller. Ta även med fordonsår och miltal i beräkningen, de påverkar självklart värdet.


När du väl vet vad din bil är värd blir nästa steg att få så mycket pengar för den vid en försäljning. För att göra det finns det flera knep, till exempel för hur man gör en attraktiv annons. Att ha många bilder är en nyckel, och också att ha stort fokus på interiören.


– Det ger jättemycket att ha invändiga bilder och det är bra att ta dem i ett upplyst rum och visa både förar- och passagerarsätet. Köparen vill ju känna sig stimulerad så att hen väljer att åka dit och titta på den, säger Christian Halldén, vd på Cardrop.


LÄS MER: 5 fotostilar som får din bil såld på Blocket


Att städa bilen ordentligt innan fotografering och försäljning är en självklarhet, men det finns flera saker att tänka på där. Till exempel bör du inte tvätta bilen hemma, eftersom smutsen innehåller giftiga tungmetaller och oljerester, som kan förorena naturen. Här kan du läsa en längre guide till att tvätta och städa bilen.

Sälja privat eller till firma


Ett viktigt val står mellan att att sälja bilen privat eller till en bilfirma. Att sälja bilen privat har både för- och nackdelar. Att ha ett tydligt och bra avtal är viktigt för att göra försäljningen så friktionsfri som möjligt.


– Fördelarna med en privat affär är att det är lite som lotto. Det kan gå väldigt smidigt, fort och man kan få bra betalt. Men jag som har fokuserat på försäljningsuppdrag i flera år har fått se alla skräckhistorier. Det finns en del riktigt hårresande händelser som jag har fått höra från kunder, berättar Christian Halldén.


Att gå via en bilhandlare tar bort mycket av risken med en försäljning, men det innebär sannolikt att du kommer att få sämre betalt.


– Jag skulle säga att en bilhandlare drar av minst 15 000 kronor och ofta i området 20-30 % på marknadsvärdet, säger Christian Halldén.


LÄS MER: Sälja bil - så gör du en bra affär

Annons: