Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prislyft på begagnade bilar efter höjda fordonsskatten

Foto: SHUTTERSTOCK

Priserna på begagnade bilar har skjutit i höjden efter att det nya fordonsskattesystemet infördes förra året. Störst ökning finns bland bensinbilarna.

– Samtidigt har utbudet inte mött efterfrågan av köpare i Sverige och utomlands. Sammantaget har detta drivit upp priserna rejält på begagnat, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Sedan bonus-malus, det nya fordonsskattesystemet, infördes i juli 2018 har priserna på begagnade bilar ökat med 12,3 procent, i princip har hela uppgången kommit i år. Det visar Bilprisers index som tagit fram för Kvdbil.se. 

– Det har blivit mindre attraktivt att köpa en ny diesel- eller bensinbil efter bonus-malus införande, vilket har lett till ett ökat intresse för begagnade bilar. Samtidigt har utbudet inte mött efterfrågan av köpare i Sverige och utomlands. Sammantaget har detta drivit upp priserna rejält på begagnat, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil och fyller i:

– Framför allt ser vi att priserna på bensinbilar stiger mest.

Priserna har ökat med 12 procent sedan bonus-malus

Störst prisökning finns bland bensinbilarna som ökade med drygt 28 procent under de första sju månaderna i år, jämfört med samma period förra året. Även dieselbilarna ökade med 8 procent. Däremot står priserna på laddhybriderna står relativt still, även om priserna minskade med 1,2 procent. 

Sedan bonus-malus infördes har priserna begagnatbilarna totalt ökat med 12,3 procent. Bensinbilarna ökade med 15,8 procent, medan dieslarna ökat med 11,3 procent och laddhybriderna med 7,7 procent. 

Annons: