Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökning av bedrägeriförsök – trenden fortsätter uppåt

Foto: SHUTTERSTOCK

I augusti ökade bedrägeriförsöken bland bilförsäljningar med 60 procent jämfört med samma period förra året. 

– Vi ser allt fler fall där man försöker lura köpare genom att dölja var bilen kommer ifrån eller gömma uppenbara fel vilket är en extrem säkerhetsrisk, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

I augusti undersöks 40 000 bilar på den digitala marknadsplatsen Wayke av data-analysföretaget Carfax, 105 av dem visade sig vara manipulerade på ett eller annat sätt. Det är en ökning med 60 procent, eller 41 bilar jämfört med samma period förra året. Jämfört med augusti är det dock en minskning med 65 fordon då 170 fordon avslöjades.

LÄS MER: Prislyft på begagnade bilar efter höjda fordonsskatten

Säljare har försökt dölja bilens ursprung

Säljare har bland annat försökt dölja att bilen antingen varit stulen, inte har fungerande krockkuddar eller varit med om en allvarlig olycka.

– Tyvärr verkar det finnas en hel del fuskbilar i Sverige. Vi ser allt fler fall där man försöker lura köpare genom att dölja var bilen kommer ifrån eller gömma uppenbara fel vilket är en extrem säkerhetsrisk. Vi är relativt ensamma om att kolla bilarna och stoppa annonserna innan dom läggs ut vilket gör det ännu mer anmärkningsvärt att allt fler försöker även hos oss, säger Martin Fransson, vd på Wayke.  

Innan bilarna säljs via Wayke gör Carfax sökningar i svenska och internationella register och på sätt uppdagas fuskbilarna. 

Annons: