Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mercedesen som gömdes undan nazisterna

Den här Mercedes gömdes undan den tyska ockupationsmakten under andra världskriget.
Foto: BILWEB AUCTIONS

En Mercedes från 1938 som gömdes undan den tyska ockupationsmakten och en Chevrolet CMP som användes av den kanadensiska armén under andra världskriget är två av fordonen som säljs på Bilweb Acutions nästa vecka. 

– Den här klassiska Mercedesbilen är ett eftertraktat renoveringsobjekt som nästan är komplett, säger Mikael Luft, ansvarig för Bilweb Auctions.

Under andra världskriget gömdes den ovanliga Mercedesen undan när Danmark ockuperades av Tyskland. Efter att ha stått i en lada i närmare 50 år ropas bilen snart ut på auktion på Bilweb Auctions. Det är en Mercedes Benz 230 B Cabriolet från 1938

– Den här klassiska Mercedesbilen är ett eftertraktat renoveringsobjekt som nästan är komplett. Därför har vi värderat den till mellan 250 000 till 350 000 kronor. Vi förväntar oss stort intresse även från internationella samlare, säger Michael Luft, ansvarig för Bilweb Auctions. 

Bil kördes fram tills strax före ockupationen av Danmark den 9 april 1941 för att sedan gömmas undan någonstans i en by på Själland. Annars hade den beslagtagits av tyskarna. Sedan 1967 och fram tills nu har bilen förvarats i en lada utanför Slagelse på Själland. 

Krigshjälte från Kanada

Men det är inte det enda fordonet från tiden av andra världskriget. En Chevrolet CMP 30 från 1943 tillhörde den kanadensiska armén och deltog som ammunitionsbil under senare delen av kriget i Europa. 

Det här fordonet användes som ammunitionsbil under andra världskriget.
Foto: BILWEB AUCTIONS

- Bilen har förvarats inomhus under 70 år och är i unik i sitt oförstörda skick med bara 1580 mil på mätaren! Den är historiskt intressant och kan enkelt återställas till sitt ursprungliga arméutseende. Vi värderar bilen till mellan 70 000 och 120 000 kronor, säger Michael Luft. 

Efter kriget köptes fordonet av den danska armén som i sin tur sålde den vidare till Slagelse brandkår på Själland. De målade fordonet röd och använde den som slangbil till och med 1976.

Annons: