Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Kvdbil

Kartläggning: Här är bilarna flest svenskar köper

Volvo S90 och V90 är Sveriges mest sålda bil. Men inte om man räknar bort alla bilar som köps av företag.

Volvo S90 och V90 är Sveriges mest sålda bil. Men inte om man räknar bort alla bilar som köps av företag.

1/4

Foto: Volvo Cars

Samma gäller för BMW:s 5-serie. Bara en bråkdel av bilarna som rullar på svenska vägar ägs av privatpersoner.

Samma gäller för BMW:s 5-serie. Bara en bråkdel av bilarna som rullar på svenska vägar ägs av privatpersoner.

2/4

Foto: TOM KIRKPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det gäller även Audi A6.

Det gäller även Audi A6.

3/4

Foto: Audi

Plockar man bort bilarna som företag köper är det i stället den billigare Volkswagen Golf som är mest såld.

Plockar man bort bilarna som företag köper är det i stället den billigare Volkswagen Golf som är mest såld.

4/4

Foto: Volkswagen

Volvo dominerade nyregistreringsstatistiken 2018.

Men om vi räknar bort alla bilar som ägs av företag blir bilden av svenskarnas fordonsflotta en annan. I själva verket är det bara en bråkdel av de dyrare bilarna – däribland Volvo V90, BMW:s 5-serie och Audi A6 – som ägs av privatpersoner.

I topp ligger då i stället en betydligt folkligare modell.

Sverige är ett Volvo-land, utan tvekan. År efter år säljer den svenska biltillverkaren fler bilar än någon annan och oftast är det någon av Volvos modeller som sålt bäst när ett avverkat år summeras.

Under 2018 var det Volvos modeller S90 och V90, som klumpas ihop till en enhet då det är samma bil men med olika karossform, som drog det längsta strået med 24 346 registreringar i Sverige. En bra bit bakom hamnade Volkswagen Golf på andra plats med 17 095 registreringar och Volvo S60 samt V60 (som även de klumpas ihop) med 16 412 registreringar. 

Men hur ser topplistan i Sverige ut om vi rensar bort alla nybilsregistreringar som gjorts på juridiska personer, det vill säga bilar som under fjolåret registrerades på företag, verksamheter eller organisationer. Till juridisk person hör inte enskilda firmor eller enskilda näringsidkare då de faller under benämningen fysisk person (privatperson). 

Räknar man bort bilarna som säljs till företag är det Volkswagen Golf som är Sveriges mest sålda bil, inte Volvo S90/V90.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf den riktiga storsäljaren

Plötsligt ser vi att Volkswagen Golf var Sveriges mest sålda bil under 2018 – till privatpersoner. Volkswagen-modeller hittar vi även på plats två och fyra, och däremellan hittar vi en Volvo-modell. Sett till antalet är det alltså fortfarande Volvo- och Volkswagen-dominans. Men det finns ytterligare en aspekt att hugga in i och som nog får ses som än mer intressant…

Tittar vi i stället på hur stor andel privatpersoner som köper en viss bilmodell ser vi att Volvo ligger rätt risigt på det. Det beror framför allt på att Volvo till största del bara har större och dyrare modeller att erbjuda bilköparna. Undantagen är V40 som är en mindre modell men som ändå har ett relativt högt instegspris.

Sett ur detta perspektiv ligger Volkswagen bättre till än Volvo. Exempelvis Golf har ett lägre instegspris än Volvo V40 och samtidigt större valmöjligheter som tilltalar en större skara, och inte minst har Volkswagen mindre modeller som Polo som ytterligare sänker påverkan på bilköparnas plånböcker.

Dessutom är Volkswagen, och dess koncernmärken, relativt aggressiva i sina privatleasingskampanjer som så klart lockar en större skara privatköpare. Det finns andra märken som också har bra privatleasingserbjudanden, exempelvis Peugeot, men volymerna är mindre.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Få BMW 5-serie och Audi A6 ägs av privatpersoner

Ta nu en rejäl titt i tabellen nedan och titta framför allt på kolumnen längst ut till höger där andelen privatköpare listas. Där ser vi tydligt att det är småbilarna som dominerar med Peugeot 2008 i topp med en privatandel på drygt 80 procent.

Det vi tar med oss, om vi måste välja en grej efter att ha granskat listan nedan som vi har tagit fram genom att sammanställa statistik från Bil Sweden, är att av de Audi A6, BMW 5-serie och Volvo S90 samt V90 som vi ser rulla på vägarna är det väldigt få som är privatägda.

A6 har med 7,9 procent lägst privatägarandel av samtliga bilar i listan. 5-serie är inte mycket bättre med 8,5 procent och S90/V90 når bara aningen högre upp med 10,6 procent. Trion får se sig brädade av Mercedes E-klass som når upp till 18,7 procent.

Inte ens ovan nämnda bilmodellers mindre syskon – Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klass och Volvo S60/V60 – kan skryta med att de är speciellt mycket bättre.

Totalt sett, av alla nya bilar i Sverige under 2018, registrerades 34,3 procent till privatpersoner, drygt tre procentenheter lägre andel än året innan.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Här är bilarna som flest privatpersoner köper