Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Köpa ny bil eller sälja din gamla

Publicerad 19 apr 2018 07:30

Inget ökat intresse för miljöbilar hos köparna

Dieselbilarnas tapp, intresset för Tesla Model S och andra miljöbilar har ändå inte ökat hos Wayke.

Dieselbilarnas tapp, intresset för Tesla Model S och andra miljöbilar har ändå inte ökat hos Wayke.

1/2

Foto: TESLA

Nissan Leaf, både den gamla och nya modellen, finns på Wayke. Men inte heller den haussade bilen har ökat det totala antalet sökningar för miljöbilar hos MRF:s marknadsplats.

Nissan Leaf, både den gamla och nya modellen, finns på Wayke. Men inte heller den haussade bilen har ökat det totala antalet sökningar för miljöbilar hos MRF:s marknadsplats.

2/2

Foto: NISSAN

I miljözonernas efterdyningar så har Blockets stora konkurrent Wayke inte märkt av ett större intresse för miljöbilar bland sina besökare.

– Vi ser att köparnas intresse har skiftat från diesel till bensin, säger marknadsplatsen vd, Martin Fransson.

Det pågår just nu en rejäl debatt kring framtidens bilar, vilka drivmedel som ska användas och var de olika bilarna ska få köra. Ord som elbilar, dieselförbud och miljözoner nämns ofta, naturligtvis.

Hur har detta då påverkat de bilintresserade? Ja, som Allt om Bilar tidigare berättat har efterfrågan på dieselbilar sjunkit drastiskt. Och enligt MRF:s bilmarknadsplats Wayke så fortsätter debatten om miljözoner och annat att påverka – men kanske inte riktigt som många trodde. Bland de digitala sökningarna framträder ett mönster:

– Vi ser att köparnas intresse har skiftat från diesel till bensin samtidigt som intresset för miljöbilar är oförändrat i samband med miljözonsdebatten. Man kan dra slutsatsen att utsläppen således sannolikt innehåller mer koldioxid och mindre kväveoxid framöver om detta fortsätter, säger Waykes vd Martin Fransson.

Waykes sökstatistik de senaste veckorna. Dieseltappet är tydligt, precis som att det är till bensin intresset skiftat.

Foto: WAYKE

Det rör sig om 220 000 besök på Wayke där 27 procent sökt på diesel och 45 procent på bensin. Ja, just nu alltså. För 9 veckor sedan var söksiffrorna i princip likvärdiga, som ni ser på bilden. En anmärkningsvärd utveckling.

LÄS ÄVEN: Intresset för dieselbilar rasar i Sverige 

Inget ökat intresse för miljöbilar

Samtidigt är söksiffrorna för miljöalternativen el och hybrid kvar på samma nivå som tidigare.

Av utbudet hos Wayke är 66 procent av bilannonserna för dieselbilar, 30 procent är bensindrivna och 4 procent miljöbilar.

– Jag misstänker att vi snart kommer se att intresset för diesel ökar igen. Merparten av vårt dieselutbud är miljöklassat Euro6 vilket inte berörs av beslutet och gemene man kommer snart inse att det är folk i storstäders innerstad som berörs av eventuella lokala beslut, säger Martin och fortsätter:

– Vi behöver miljövänligare transporter, det inser alla. Just nu tror jag på en kombination av renare diesel- och bensinbilar i vagnparken samtidigt som el utvecklas så att fler har möjlighet att välja det alternativet.

LÄS ÄVEN: Två dolda höjningar i den nya fordonsskatten