Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Köpa ny bil eller sälja din gamla

Publicerad 3 apr 2018 16:46

Få råd inför bilköpet – vi testar nya tjänsten

'Wayke Buddyn' Pär Bäck ska via videosamtal hjälpa bilköpare att göra rätt val.

'Wayke Buddyn' Pär Bäck ska via videosamtal hjälpa bilköpare att göra rätt val.

Sedan många har har Blocket dominerat bilhandeln på nätet i Sverige, men det finns utmanare. Bilbranschens egen plattform Wayke har funnits sedan oktober, och tar nu nästa stora steg.

Med 'Wayke Buddy' ska en bilköpare kopplas ihop med en rådgivare för att tillsammans komma fram vilken bil som passar bäst.

– Det ska vara som en bilkunnig kompis, säger marknadschef Jacob Odqvist.

Bilköpen har, liksom mycket annat, till stor del blivit digitala. I dag gör en genomsnittlig bilköpare ett trettiotal sökningar på nätet innan de bestämmer sig för vilken bil de ska köpa. Där är tanken att den nya tjänsten från Wayke ska komma in.

– Vi ska vara en matchmaker mellan köpare och säljare. I dag är man utelämnad till att själv söka reda på all information inför köpet, vissa men långt ifrån alla har en bilkunnig kompis som kan hjälpa till. Vi vill vara den bilkunniga kompisen, säger Jacob Odqvist.

De är samtidigt tydliga med att de inte riktar sig mot bilexperterna. Det är i stället bilköpare utan ett stort bilintresse som är målgruppen.

– Vi är inte tjänsten för dig som redan kan allt om de bilar du funderar på att köpa. Vi finns för dig som känner dig osäker, det finns så många andra som gör expertjobbet bättre, berättar Pär Bäck, som jobbar som rådgivare på Wayke Buddy.

Han har jobbat inom bilbranschen i ett tjugotal år, på bland annat Bilia, Volvo Cars och BMW och hans roll är nu att guida potentiella bilköpare till att göra rätt val.

LÄS MER: Blocket-utmanare Wayke live i dag – vi sätter betyg 

Privatleasing eller inte?

För att testa tjänsten låtsas jag att jag letar efter bil men är osäker på vilken jag ska välja. Efter att ha bokat in en tid för ett samtal får jag ett formulär mejlat till mig. Där fyller jag i information om allt från körvanor och ekonomi till vilken färg och vilket drivmedel jag vill att bilen ska ha.

Tillsammans med Pär, som ringer upp via ett videosamtal på Waykes hemsida, börjar vi göra en sökning. Som kund berättar jag att jag skulle köra bilen några gånger i veckan, framför allt för att åka och handla eller göra ärenden. 

Pär frågar ut mig om mina behov av utrymme och vad jag tycker är viktigt med bilen. Efter att ha resonerat en stund kommer vi fram till att de två viktigaste parametrarna är säkerheten samt låga utsläpp, för att kunna klara miljözonerna när jag ska köra i Stockholm.

Sedan går Pär pedagogiskt igenom för- och nackdelarna med privatleasing respektive att köpa en bil. Slutsatsen blir i mitt fall att ett lån kommer att leda till lägre kostnader på sikt om jag kan skrapa fram tillräckligt med pengar till kontantinsatsen.

Sökningen på Waykes hemsida på rätt prisintervall med fokus på säkerhet och låga utsläpp ger två resultat som Pär rekommenderar; en Toyota C-HR för 270 00 kronor och en Volvo V60 för 339 900 kronor. Jag kan lätt klicka mig vidare för att boka tid för en provkörning hos en återförsäljare.

Är Wayke Buddy det som gör att Wayke tar nästa stora steg för att utmana Blocket? Det återstår att se. Men tjänsten fyller en funktion för de som vill köpa en bil utan att behöva tillbringa lång tid med att sätta sig in i de olika alternativen. Frågan är bara om målgruppen av bilköpare som inte är bilintresserade är tillräckligt stor.

LÄS MER: Blocket om Wayke: Vi ser fram emot konkurrensen