Dags att sälja bilen – så får du ut mest pengar

Det finns flera sätt att sälja din bil. Vilket passar dig bäst?
Foto: SHUTTERSTOCK
Hyundai i40, 2012. Ganska lättsåld visade det sig.
Foto: HYUNDAI
Foto: SHUTTERSTOCK

Det finns flera sätt att sälja den egna bilen – och alla har sina fördelar.

Här går vi igenom alternativen, listar plus och minus samt pekar ut var du får mest pengar för bilen.

Skribentens Hyundai i40 fick bli exemplet. Och i slutändan blev den faktiskt såld!

Att det finns olika sätt att köpa bil vet väl egentligen alla om. Privat från en bekant, via Blocket, en auktion, från bilhandlare...

Många undersökningar visar att ett bilköp ofta innebär en del ångest hos köparen, men frågan är om det inte är ännu värre när det gäller att sälja bilen. Rädslan för galet många prutsamtal på telefonen gör att de flesta använder den nuvarande bilen som inbytesbil när det är dags att byta – och det är inte alltid det där inbytet blir den bästa av affärer. 

Allt om Bilar har tidigare skrivit om hur du gör bästa affären när du ska sälja din bil, vad du behöver tänka på, dokumentation som behövs, hur du undviker att bli lurad och mycket mer.

Men hur fungerar det i praktiken? Vi testade.

Hyundai i40, årsmodell 2012, miltal 8 450. Det är min bil och en som passat perfekt för familjens behov. Stor och tämligen billig i drift. Men efter att barnvagnen inte längre behöver stuvas in och bromsbelägg och bromsok behövde bytas (till en stor kostnad) kändes det lägligt att byta till något mindre och nyare.

Men den här texten handlar inte om vilken bil som ersatte i40:n. Nej, det här är en guide för vilka alternativ som finns för att sälja den. Alla med sina för- och nackdelar, beroende på vem du är och vad du vill ha/undvika i en säljprocess.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

PRESENTERAS AV KVDBIL

Detta är en redaktionell artikel från Allt om Bilar som ingår i ett ämne som Kvdbil valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Inbyte hos bilhandlare

Erbjudet pris: 80 000 kronor.

Kommentar: Möller Bil i Uppsala gav detta prisförslag på i40:n om jag köpte en ny eller begagnad bil hos dem. Det gällde även om jag skulle välja att privatleasa.

Plus: Mycket smidigt. Säljaren vill ju verkligen få in en ny kund så priset för i40:n är tämligen högt. Självklart måste den genomgå en lättare besiktning, men det ska mycket till ifall bilen får nej eftersom jag blir en ny, återkommande kund i och med det nya köpet/privatleasingavtalet.

Minus: Jag måste köpa/leasa den nya bilen hos just den här affären/kedjan och naturligtvis är det svårt att inte undra om det går att få mer för i40:n någon annanstans. Och när inbytespriset går upp kan rabatten på den nya bilen gå ner. 

Sälja bilen på auktion

Erbjudet pris: 68 000-82 500 kronor

Kommentar: Det finns ju en del auktioner för gamla, klassiska bilar. Men störst på marknaden för vanliga bilauktioner är förstås Kvdbil och som säljare behöver du där inte göra mycket. Fyll i en del uppgifter på nätet och sedan tar Kvdbil över.

Plus: Även det här alternativet är smidigt och du kan känna dig trygg i att din bil blir ordentligt genomgången. Ingen köpare kommer att kontakta dig i efterhand, auktionsföretaget tar även hand om det. Du behöver inte vara bilproffs men kan ändå se till att få ut mer pengar än hos en bilhandlare – du sätter ditt eget minimipris. Dessutom är auktioner alltid spännande.

Minus: Även om det är enkelt så behöver du ändå fylla i lite uppgifter på internet. Och det är ju i slutändan en auktion – du kanske inte får ut din drömsumma.

Sälja bilen via mellanhand till bilhandlare

Erbjudet pris: 65 000 kronor

Kommentar: Den nya marknadsplatsen Wayke erbjuder sig att hjälpa till att sälja bilen, genom att visa upp en annons för bilhandlare. Handlarna i sin tur skickar därefter offerter (om de är intresserade). Offertpriset här ovanför, på i40:n, kommer från Netbil Begagnat.

Plus: Smidig registrering och bra hjälp via chat på Waykes hemsida. När offerten sedan kommer från bilhandlaren är den enkel och på inget sätt påträngande. Vill jag inte sälja bilen kan jag bara undvika att svara – och det kommer inte en mängd påminnelsemejl.

Minus: Lägre pris än vad de andra sälj-alternativen erbjuder. Kan möjligtvis bero på att bilen inte ansågs speciellt het, eftersom bara en offert kom in.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Sälja bilen med nätbaserad säljhjälp

Erbjudet pris: 73 139 kronor

Kommentar: Det finns flera sajter som hjälper dig att sälja bilen och ovanstående pris kommer från Viköperdinbil som även hjälper till med besiktning av bilen.

Plus: Snabbt och enkelt och företaget är, enligt egen utsago, väldigt rappt när det gäller att föra över pengarna.

Minus: Priset hamnar någonstans i mitten och det här är kanske inte ett alternativ för den som ska maxa sin vinst i bilförsäljningen. Påminnelsemejlen rasslar in i strid ström om du inte väljer att avanmäla.

Sälja bilen privat på Blocket

Pris för liknande bilar: 84 000-89 000 kronor

Kommentar: Blocket är fortfarande störst när det gäller att sälja bilen privat. Jag har inte lagt upp annons för i40:n men motsvarande modeller är till salu för ovanstående pris. Alla har dessutom körts betydligt mycket längre så priset känns ganska rättvisande, med viss prutning inräknad.

Plus: Det är absolut här som det går att tjäna mest pengar och makten över försäljningen ligger helt hos säljaren – jag kan avvakta rätt bud. Det mesta av pengarna kommer hamna i min plånbok.

Minus: Säljaren får jobba en del för att få bilen såld - och kan behöva stå ut med samtal eller mejl där köparna försöker sig på nästan skamlösa prutningar.

Sammanfattning för alternativen att sälja bilen

Vilket alternativ ska du välja då, när du ska sälja din bil? Ja, det handlar ju mycket om vad du vill och strävar efter. Vill du inte alls ha med försäljningen att göra så ska du välja något av alternativen där du får hjälp och där du känner att du är i trygga händer. Ska du ha en ny bil kan det absolut vara värt att spela ut inbyteskortet hos en bilhandlare för att se hur gärna de vill ha dig som kund. 

Och ska du tjäna mest pengar på din bil är det läge att sälja den själv, privat på nätet.

Vad valde jag? Jo, jag har ställt in siktet på en elbil eller laddhybrid men tycker fortfarande prisnivån är lite hög. Och med Volkswagens ID-satsning runt hörnet, som lär sänka prisnivån drastiskt på elbilar, känns det rätt att därför privatleasa några år och låta elbilsmarknaden stabilisera sig. Privatleasing gör ju att jag kan välja bensin eller diesel utan att behöva bekymra mig om ett dåligt andrahandsvärde om (när?) den laddbara marknaden tar över helt kommande år.

Varför allt snack om privatleasing här? Jo, ovanstående, tillsammans med att jag gillar smidiga lösningar, gjorde att jag valde att gå vidare med bilhandlaren. Vetskapen om att deras pris var lite högt satt eftersom firman då kunde låsa upp mig i tre år på privatleasing hjälpte till.

Hur gick det? Efter inledande prisförslag – och provkörning av den nya bilen – lämnades i40:n in för genomgång. Sedan satte den vane bilförsäljaren i gång: det var ju en del elektriska småskavanker, kopplingen KANSKE var trasig, höger bakbroms låg på lite för mycket... 

Jag fick två slutgiltiga val: fixa ny service på egen hand (samt fixa eventuella småfel) och då få 82 000 kronor – eller 75 000 kronor för bilen som den var just nu.

Det fick bli det senare, fullt medveten om att jag förlorade en del på det. Smidigt, som sagt var.

Nu blir det ju privatleasing tre år framåt, men nästa gång jag säljer en begagnad bil tänker jag testa auktionsformen. Visserligen är ju priset även då osäkert, men bilen kommer vara genomgången, godkänd och klar – och jag slipper förhandla själv. Bevisligen är jag inte bra på det.

Annons: