Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Köpa ny bil eller sälja din gamla

Publicerad 20 aug 2019 13:30

Bedrägeriförsöken har ökat med 163 procent under juli

”Var skeptisk om det inte är vanliga modeller som finns i Sverige” säger Jonas Eklund, pressansvarig på Wayke.

”Var skeptisk om det inte är vanliga modeller som finns i Sverige” säger Jonas Eklund, pressansvarig på Wayke.

Foto: SHUTTERSTOCK

Under juli månad stoppades upp till 170 bedrägeriförsök på den digitala marknadsplatsen Wayke. Det är en ökning med 163 procent.
– Vi ser en rejäl ökning av bilar där man försökt lura köpare genom att dölja var bilen kommer ifrån eller gömma uppenbara fel vilket är en extrem säkerhetsrisk, säger Martin Fransson vd på Wayke.

På den digitala marknadsplatsen Wayke har det avslöjats att många bilar blivit manipulerade och sedan har någon försökt sälja dem. Under juli har det totalt handlar det om 170 potentiella bedrägeriförsök. Det är en ökning med 163 procent.

Det handlar om bilar som antingen varit med om allvarliga olyckor, inte har fungerande krockkudde, eller helt enkelt är stulna.

LÄS MER: Internationella ligans nya mål – våg av Tesla-stölder 

Inget specifikt märke eller modell

– Vi ser en rejäl ökning av bilar där man försökt lura köpare genom att dölja var bilen kommer ifrån eller gömma uppenbara fel vilket är en extrem säkerhetsrisk. Totalt sett är det en liten del av bilarna men under juli har vi lyckats stoppa så många som 170 potentiella bedrägerier, säger Martin Fransson, vd på Wayke.  

Enligt pressansvarig på Wayke, Jonas Eklund, handlar det inte om något specifikt märke eller modell, men det är vanligare med importerade bilar som manipulerats.

Upptäcktes av CARFAX

– Var noggrann och skeptisk om det inte är vanliga modeller som finns i Sverige. Det är vissa modeller som görs exklusivt för vissa marknader, så då man bör man vara extra noggrann, säger Jonas Eklund. 

De bilar som har blivit manipulerade upptäcktes av dataföretaget CARFAX. De genomför sökningar i många internationella och svenska register.