Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

9 dyra fällor när du köper begagnad bil

Det blir bara svårare och svårare att köpa rätt begagnad bil.
Fällorna blir fler och misstagen kan kosta tiotusentals kronor.
Det är dels bilens skick och kondition som du måste reda ut men till det kommer några rejält kniviga juridiska knutar att reda ut.
Här är 9 saker att se upp med om du ska köpa en begagnad bil till sommaren.

9. Köp av bilhandlare

Kommentar: Ditt köp blir lite tryggare om du köper av en bilhandlare då köpet omfattas av bland annat konsumentköplagen för köp från företag och reklamationsrätten. Konsumentköplagen säger bland annat det här:

• Bilhandlaren ansvarar för fel som fanns på bilen när du köpte den eller när den levererades till dig.

• Visar sig felet inom sex månader är grundregeln att det antas ha funnits där när du köpte bilen – om företaget inte kan bevisa motsatsen.

• Visar sig felet efter sex månader är bevisbördan din, det vill säga att det är du som ska bevisa att felet fanns på bilen då du köpte den.

• Du har rätt att kräva att felet åtgärdas alternativt att du får prisavdrag. Om reparationen drar ut på tiden kan du kräva att köpet hävs.

• Bilhandlaren har rätt att i första hand reparera bilen eller ge dig en annan likvärdig bil – om det sker inom rimlig tid och inte leder till extra besvär för dig.

• Du måste reklamera inom skälig tid efter att du upptäckte felet (generellt anses två månader vara skälig tid). Reklamationsrätten gäller tre år efter köpet, när den tiden gått förlorar du din rätt att reklamera. Bilens eventuella garanti men det ska inte förväxlas med reklamationsrätt. Inte heller skrivningen om befintligt skick friskriver bilhandlaren från ansvar. Konsumentköplagen gäller ändå och enligt den har du som sagt rätt att reklamera fel i upp till tre år. Om du köper en bil för 30 000 kronor eller mer kan du kräva en varudeklaration som innehåller information om bilens kondition. Du har också rätt att få uppgifter om beräknade reparationskostnader för bilen. Om bilen du ska köpa kostar under 30 000 kronor behöver bilfirman endast ta med uppgifter om bilens säkerhet i varudeklarationen.
Till hela listan