Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

6 sorters bilskojare – så avslöjar du deras lögner

Bilen är oftast vårt största inköp, efter bostaden. Därför finns där också bedragare som försöker ta dina pengar. Falska annonser och bilar som aldrig skrivs över på den nye ägaren är bara några trista exempel från vardagen. Vi listar här 6 vanliga bilbedragar-typer på begagnatmarknaden och hur du ser igenom deras lögner!

1. Mätarbedragaren

Betet: En vanlig bil med realistisk mätarställning. Servicebok och en genomförd kontrollbesiktning styrker miltalet. Bra pris för att du ska förstås att det är bråttom, för ”det är många som ringer”.

Bedrägeriet: I verkligheten har bilen gått 20 000 mil. Långmilaren köps in av bedragaren billigt. Sedan ställer han om mätaren och höjer priset 20 000 kronor. En förädling av produkten som går snabbt och kostar väldigt lite.

Avslöjas genom... att kontrollera bilen och ringa tidigare ägare. Signaler på att något kan vara felär att bilen inte är registrerad på den som säljer bilen. En så kallad "målvakt" brukar få ta smällen om det blir problem efteråt. Sök telefonnumret till säljaren. Får du inga träffar är det ett dåligt tecken eftersom bedragare jobbar uteslutande med anonyma kontantkortstelefoner eller med dolt nummer. Det har också ofta skett ett ägarbyte nyligen, bedragare satsar på snabb omsättning. Serviceboken är ofta förfalskad och det kan kontrolleras genom att ringa verkstaden som har stämplat häftet. Tidigare ägare kan också kontaktas – den närmast föregående kan dock vara med på bedrägeriet och har då uppdraget att sopa igen spåren.