Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Köpa ny bil eller sälja din gamla

Publicerad 29 mar 2019 11:14

6 sorters bilskojare – så avslöjar du deras lögner

Bilen är oftast vårt största inköp, efter bostaden. Därför finns där också bedragare som försöker ta dina pengar. Falska annonser och bilar som aldrig skrivs över på den nye ägaren är bara några trista exempel från vardagen. Vi listar här 6 vanliga bilbedragar-typer på begagnatmarknaden och hur du ser igenom deras lögner!

1. Mätarbedragaren

Betet: En vanlig bil med realistisk mätarställning. Servicebok och en genomförd kontrollbesiktning styrker miltalet. Bra pris för att du ska förstås att det är bråttom, för ”det är många som ringer”.

Bedrägeriet: I verkligheten har bilen gått 20 000 mil. Långmilaren köps in av bedragaren billigt. Sedan ställer han om mätaren och höjer priset 20 000 kronor. En förädling av produkten som går snabbt och kostar väldigt lite.

Avslöjas genom... att kontrollera bilen och ringa tidigare ägare. Signaler på att något kan vara felär att bilen inte är registrerad på den som säljer bilen. En så kallad "målvakt" brukar få ta smällen om det blir problem efteråt. Sök telefonnumret till säljaren. Får du inga träffar är det ett dåligt tecken eftersom bedragare jobbar uteslutande med anonyma kontantkortstelefoner eller med dolt nummer. Det har också ofta skett ett ägarbyte nyligen, bedragare satsar på snabb omsättning. Serviceboken är ofta förfalskad och det kan kontrolleras genom att ringa verkstaden som har stämplat häftet. Tidigare ägare kan också kontaktas – den närmast föregående kan dock vara med på bedrägeriet och har då uppdraget att sopa igen spåren.


2. Bilhandlarbedragaren

Betet: På de stora internationella sajterna finns miljontals begagnade bilar till salu. Ett fåtal av dem är från bedragare som lägger upp fejkade bilhandlarsajter, med lager på 100-tals bilar. Priserna på bedragarnas bilar är extremt låga.


Bedrägeriet: Eftersom bilarna inte finns i verkligheten är bedragarna inte intresserade av kunder som vill se på bilarna innan köpet. För att få dig att lätta på plånboken erbjuds ofta bilen till påseende. Bilen kommer enligt säljaren att transporteras till Sverige där du får titta på den, utan köptvång. Ett par dagar innan leveransen får du dock en mindre räkning på en hamnavgift eller dylikt. Alternativt försöker bedragarna få en handpenning.

Avslöjas genom att... kolla fakta i annonsen. Bedragare har inte fax och fast telefon- nummer. Bilbilderna är tagna på olika ställen, ibland i USA, andra i Tyskland. Du kan också avslöja bedragaren genom att kontrollera bilfirmans kontaktuppgifter genom att googla firmanamnet. Stämmer e-post och telefonnummer? Ett tag var det vanligt att bedragare skrev i annonsen att man skulle använda en e-postadress som bara syntes i bilbilden.


3. Bildbedragaren

Betet: När du annonserar din bil till salu kommer du att få flera SMS-svar. De ber dig skicka bilder och mer information om bilen och de vill se registreringsbeviset.


Bedrägeriet: Anledningen är inte att de vill köpa bilen. De vill ha bilder på bilen och namn på bilägaren för att kunna använda i sina bedrägerier.

Avslöjas genom att... du har ett vanligt sunt bondförnuft. Är det rimligt att en engelsman vill köpa en Volvo V70 med ratten på fel sida? Texten i meddelandet brukar vara på engelska eller maskinellt översatt till svenska med alla brister som då uppkommer. Bilmärket står inte eftersom det är samma text som skickas iväg till 1000- tals annonsörer.


4. Bedragarförmedlaren

Betet: Du annonserar din bil till salu. Det går trögt, men så ringer en kille som erbjuder sig att sälja bilen åt dig. Han har nämligen en kund på den. Han lovar att han betalar bilen om ett par dagar, så snart affären är klar, och du får hans egen bil som säkerhet.


Bedrägeriet: Bilen säljs snabbt och billigt, men du får inga pengar. Bilen som du har fått i deposition visar sig vara skriven på en tredje person. Dessutom i riktigt dåligt skick.

Avslöjas genom att... du ber honom betala för bilen först, om det nu är så att han verkligen har en kund på den. Det finns också riktiga och seriösa förmedlingsföretag, men de jobbar inte på det sättet.


5. Köpbedragaren

Betet: När du annonserar din bil på internet får du svar från en spekulant utomlands. Han vill köpa din bil för det annonserade priset på 60 000 kronor och är beredd att skicka en check till dig.


Bedrägeriet: Checken är på ett större belopp än vad bilen kostar. Du löser in den och får ut 77 000 kronor. Köparen vill att du skickar den överskjutande delen, 17 000 kronor, till fraktfirman som ska hämta bilen. Checken är emellertid falsk, vilket banken meddelar efter en vecka samtidigt som man kräver tillbaka de 77 000 kronorna du fick. Banker gör nämligen bara en preliminär utbetalning på checken i väntan på att äkthet kontrolleras.

Avslöjas genom att... inte acceptera betalning på annat sätt än till ditt bankkonto. Ingen annan än bedragare skickar checkar som betalning för bilar!


6. Säljarbedragaren

Betet: För att kunna lura en köpare krävs en bra historia. En vanlig bluffhistoria är att säljaren är uppväxt i England och har övertagit sin fars svenska bil. Bilen är värdelös i England eftersom ratten sitter på vänster sida och därför säljs den billigt. När du kontrollerar saken via bilregistret ser historien ut att stämma. Bilen är registrerad på en person med säljarens efternamn. Den här typen av annonser hittar du också på utländska bilsajter, med liknande berättelser – "jag har flyttat från Hamburg till England", "jag har fått jobb i Spanien men min bil står kvar i Tyskland".


Bedrägeriet: Säljaren reserverar bilen åt dig mot en handpenning, säg 200 euro, eller så vill en transportfirma ha betalt för sina tjänster.

Avslöjas genom att... syna korten. Erbjuder säljaren att skicka bilen "för påseende" är det en bedragare. Du kan också kontrollera saken med den registrerade ägaren via bilregistret. Om bilen står i utlandet: Säg att du vill se bilen. Det är bedragaren inte intresserad av. Att säljarens namn stämmer med bilens registreringsbevis bevisar ingenting. Säljaren har inte legitimerat sig bara för att hans e-post liknar bilägarens. Bedragare har inte bankkonto utan gör bedrägerierna via PayPal eller Western Union. Till sist eliminerar du risken helt genom att inte betala något innan du sett bilen.