Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

15 bästa suvarna de senaste 20 åren

Suv, cuv, sav eller – stadsjeep.
Kär bilmodell får hantera många benämningar och namn.
Vår bilexpert Jan-Erik Berggren har varit med under de 20 år som stadsjeepen blivit inte bara accepterad utan också den allra mest populära bilmodellen.
Från stora, tunga, tuffa och otympliga har de här bilarna blivit körglada och snälla. Det har varit en helt unik utveckling.
Här är de 15 bästa suvarna de senaste 20 åren.

1. Nissan Qashqai

Det är roligt med bilar som på allvar förändrar bilvärlden. Nissan Qashqai är en sån – tillsammans med en annan bilmodell på den här listan. Nissan visste inte riktigt vilken snilleblixt det var att ersätta modellerna Mistral/Terrano II med en mellanstor, lite högbyggd bil med vissa terrängegenskaper.


Qashqai visades första gången 2006 och i Japan och Australien hette modellen Dualis. Sedan 2014 är det Qashqai som gäller överallt utom i USA där bilen heter Rogue Sport. Nissan överraskades av det stora intresset från kunder som tidigare köpt bilar i Golf-klassen. Plötsligt ville alla köpa en lika stor bil fast den såg ut som en större suv. Att sitta lite högre men ändå inte sitta i en stor Land Rover skapade en helt ny bilklass och Nissan var tidigt ute. På senare år har konkurrensen ökat markant och Nissan har varit lite i försiktigaste laget för att succén med modellen ska fortsätta. Namnet Qashqai betyder förresten "häst med vit panna".