12 populära begagnade bilar som är bra köp

Volvo V70 och Volkswagen Passat – två storlastare som är riktigt bra begagnatköp.
Foto: DAVID JAKOBSSON/VOLKSWAGEN

Vill du slippa ta den stora, ekonomiska smällen när du köper bil? 

Då är det begagnat du ska satsa på. 

Här är tolv prisvärda storsäljare på andrahandsmarknaden – och vad du ska tänka på när du köper dem. 

1. Volvo V70

Antal sålda bilar 2015: 28 613

Kommentar: Sveriges överlägset mest sålda bil under hela 2000–talet och Volvo pressade ut massor av V70 Classic åren före introduktionen av nya V90. Drygt 28 000 sålda bilar för fyra år sedan skvallrar också om en stor andel tjänstebilar som nu ska ut till privatmarknaden. En ny motorfamilj presenterades till modellåret 2014-2015 och den fyrcylindriga dieselmotorn D4 på 181 hästkrafter blev snabbt en favorit. Modellen hade också tidiga versioner av säkerhetspaketet City Safety men se upp för skyltläsningen som var lite förrädisk i de första versionerna. 

Rejält bagageutrymme som står sig bra i konkurrens med nyare modeller. Slitstark och med relativt bra rostskydd. Ett stort utbud och med V90 och V60 som konkurrenter sjönk begagnatpriset ytterligare. Leta efter rätt individ. Priserna för ett fint exemplar börjar från cirka 160 000 kronor. 

PRESENTERAS AV KVDBIL

Detta är en redaktionell artikel från Allt om Bilar som ingår i ett ämne som Kvdbil valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

2. Volkswagen Golf

Antal sålda bilar 2015: 22 779

Kommentar: Sjunde generationen av Volkswagen Golf lanserades på bilsalongen i Paris 2012 inför modellåret 2013. Modellen ansiktslyftes 2016 och försäljningen i Sverige har gått bra under alla år. Under några månader sålde Golf till och med bättre än Volvo V70. 

Framför allt är det här den hittills rymligaste Golfen med bra utrymme i baksätet och bra axel- och höftbredd i baksätet. De flesta klagomålen på årsmodellen – något fler än tidigare år – gäller interiör och elektronikproblem. Tidigare problem med kamkedjedrivna 1,4 TSI-motorer kan VW ha fått stopp på. DSG-lådan DQ200 ska undvikas men nyare Volkswagen-lådor har förbättrats. Viktigt att hålla ordning på vilket modellår och vilken drivlina som sitter i den begagnade Golf du kikar på.

3. Volvo XC60

Antal sålda bilar 2015: 14 834

Kommentar: Volvos globala säljsuccé har sålt bra även i Sverige och i praktiken bättre och bättre månad för månad. 2015 var försäljningen fortfarande på uppgång och det finns många bra begagnade alternativ. Med en ny XC60 i Volvos bilhallar håller sig priset på en rimlig nivå, även om det här är en modell som kommer ha ett förhållandevis högt andrahandsvärde. Många valde fyrhjulsdrift vid nybilsköpet men det finns tvåhjulsdrivna alternativ som då är aningen billigare. 

Volvos femcylindriga dieselmotorer hade ett problem som gjorde att bilars motor kunde stanna under färd. Men Volvo lokaliserade problemet och genomförde under 2016 en stor återkallelsekampanj. City Safety var standard tidigt på XC60 vilket ger en hög säkerhetsnivå. Bra komfort och bra utrymmen dessutom.

4. Volvo S60/V60

Antal sålda bilar 2015: 14 698

Kommentar: Volvo gamla mellanklassmodell var en tjänstebilsfavorit för fyra år sedan och fick hänga i ända fram till lanseringen av V60 och den klart sportigare S60. Modellen har drabbats av få mekaniska problem. Till modellår 2014 plockades Volvos egna Skövdemotorer in i S/V60-programmet. 

En V60 från 2013 kördes av oss som långtestbil och klarade 10 000 mil på 2,5 år utan problem. Ett något trångt baksäte och lite drag från bakdörrarna drog ner helhetsbetyget. Hög säkerhetsnivå men de tidiga autobromssystemen varnar gärna och ofta. Jämfört med sina Volvokompisar upplevs den här vara den äldsta bilen då den saknar XC60:s tidlösa design. Räkna med ett prisfall det kommande året då många hellre köper en modernare bil eller en suv. Läge för bra köp.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

5. Volkswagen Passat

Foto: DAVID JAKOBSSON

Antal sålda bilar 2015: 14 392

Kommentar: Det räcker med att se sig omkring i svenska villaområden för att förstå att Volkswagen Passat tagit positionen som en gång Saab prenumererade på med Sveriges näst mest populära storkombi. Passat räknade tidigt med att sälja en tredjedel vanliga kombi, en tredjedel laddhybridkombis och en tredjedel Allroad. Så det finns gott om alternativ. Dagens Passat presenterades till modellår 2015 och fick ta över efter en modell som drogs med flera olika problem. 

Volkswagen har plockat hem flera av dieselbilarna som såldes under 2015 inom ramen för den stora dieselskandalen och även för ett problem med att motorn ”släcktes ner”. Problemen med kamkedjan på tidigare Volkswagen-bilar verkar vara åtgärdat då klagomålen minskat.

6. Volvo V40

Antal sålda bilar 2015: 10 333

Kommentar: Det här är den allra äldsta Volvomodellen – och det märks framför allt på inredningen. Volvo visade V40 för första gången 1996 med en första helt egen modell 2012, två år efter det att Geely köpt Volvo från Ford. Arvet från de tidigare ägarna lever ändå kvar då modellen är ett syskon till Ford Focus. En ny V40 och kanske även en S40 ska presenteras senare i år. 

Jag gillade verkligen Volvos V40 Cross Country som bjuder på väldigt fina vinteregenskaper. Men det här är en modell som till och från drabbats av småfel och irriterande krångel. Det är viktigt att försöka hitta ett exemplar som inte varit på verkstad mer än för service och återkallelser. Vi räknar med att de höga begagnatpriserna nu kommer att rasa när nyare och modernare Volvo-bilar finns i bilhallarna. Aningen trångt baksäte och dålig sikt bakåt. Bra köregenskaper och snygg, men omodern, instrumentering. Stort utbud men leta som sagt efter de goda exemplaren.

7. Toyota Auris

Antal sålda bilar 2015: 6 868

Kommentar: Toyota visade en ny Auris till modellåret 2013 men redan två och ett halvt år senare var det dags för en ansiktslyftning. Det handlade inte om några stora förändringar men viktigast var att Auris fick autobroms. Systemet heter Toyota Safety Sense och se till att din Auris från 2015 (modellår 2016) har det. Lyftet innebar också att Auris fick en större pekskärm. 

2015 såldes Auris dieselmotorer inte med automatlåda vilket fortfarande är en irriterande begränsning. Modellen Auris Touring Sports har betydligt större bagageutrymme och baksäte. Väldigt få problem har rapporterats och Auris är i topp på flera kvalitetslistor och listor med bilägarens betyg.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

8. Kia Cee'd

Antal sålda bilar 2015: 6 726

Kommentar: Om Volkswagen Passat tog över efter Saab 9-5 så undrar jag inte om det är Kia Cee'd som är vår nya Saab 9-3. Kia har förnyat storsäljaren regelbundet och modellen som kom 2012 ska ersättas redan i sommar. Några småfel är det enda som hittills irriterade Cee'd-ägarna och kanske är det tur med tanke på att reservdelspriserna ligger lite högre än snittet. Vi kan också se att Kia arbetat hårt med att få ner kupéljudet i den nya modellen, vässat designen som kan upplevas som lite tråkig och även vässat styrningen.

9. Skoda Octavia

Antal sålda bilar 2015: 5 519

Kommentar: Allt som gäller för Volkswagen-bilarna gäller förstås även för Skoda (och Seat). Octavia följer alltså samma lanseringsmönster som VW Golf. Det betyder alltså samma skifte till mer driftsäkra kamremsmotorer från de krånglande kamkedjemotorerna. 

Storleksmässigt ligger Octavia någonstans mittemellan Golf och Passat. De mindre motorerna kan upplevas i klenaste laget för den stora bilen vilket får till följd att du gasar dem hårt med högre slitage och högre bränsleförbrukning som resultat. Octavia ansiktslyftes förra året men några nya motoralternativ samt nya adaptiva stötdämpare som tillval. Vissa dieselmotorer finns med i återkallelsen för dieselskandalen. Ett lågt baksäte kan vara irriterande.

10. Audi A6

Foto: AUDI AG

Antal sålda bilar 2015: 5 496

Kommentar: Audi ansiktslyfte sin storsäljare A6 lagom till modellåret 2015 och hade den nya modellen klar under hela försäljningsåret. Och det är den senaste modellen då A6 ska förnyas först i år. Lyftet för tre år sedan handlade mest om mindre designförändringar samt några nya, då miljöklassade, dieselmotorer. A6 jämfördes förstås ofta med Mercedes E-klass och BMW:s 5-serie. Enligt vårt test i mars 2015 bjöd A6 på minst lika bra köregenskaper som BMW och den var minst lika komfortabel som Mercedesen. En perfekt kombination alltså. 

Populära Allroad-modellen kom under modellåret 2015 och fick massor av beröm av alla som testkörde den. Fyrhjulsdrift var standard i Allroad som då var dyr men som begagnad fyråring tappat närmare halva sitt värde. Vissa dieslar har återkallats inom ramen för dieselskandalen och på vissa marknader har bilar återkallats på grund av motorolja i bromsservot. I en nyare A6 har designen moderniserats rejält. Det betyder fallande priser på de äldre bilarna.

11. BMW 3-serie

Antal sålda bilar 2015: 5 261

Kommentar: Förra generationen av BMW:s 3-serie började säljas 2012 med en ansiktslyftning tre år senare. De gamla problemen med kamkedjemotorer försvann redan 2012 och dagens 3-serie har klarat sig utan större felrapporter. 3-serien blev rymligare till dagens generation och är väl snarare att betecknas som en storkombi i dag. 

Köregenskaperna imponerar alltid i en BMW och drivlinorna med motor och växellåda är fint balanserade. Dieselmotorerna är allra vanligast men 2015 kom också mindre trecylindriga bensinare. Uppdateringen genomfördes under 2015 vilket ska märkas på priset. Dyra reservdelar kan påverka ägarkostnaden över tid, speciellt om du väljer en bil som rullat många mil och som därmed riskerar att börja kräva service och byta av slitagedelar.

12. Skoda Fabia

Antal sålda bilar 2015: 5 114

Kommentar: Bilen som byggdes inför modellåret 2015 har hunnit få sig en designuppdatering. Och ni börjar kunna felrapporterna på VW:s motorer vid det här laget: kamkedjemotorerna från tidigare generationen krånglade men åtgärdades med ett byte till kamrem på de nyare generationerna. Både bensinaren och dieseln på 90 hästkrafter passar bilen väldigt bra. 

Det är hög säkerhetsnivå då den svenska importören valde att ha Front Assist som standard. Snyggt på en så billig och annars enkel bil. Välj den högre utrustningsnivån då det var billigt redan vid nyköpet och värdet på paketet utraderat i dag. En väldigt billig och kapabel bil som kommer att räcka för många behov. Ett bra begagnatköp om du gillar VW-gruppens bilar.

Annons: