Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

11 bilar som är riktiga vårfynd

Många återförsäljare ligger lågt med rabatter inför sommaren.
Men det går att hitta ett antal rejäla vårfynd.
Allra störst rea är det på stora bensin- och dieselmotorer inför höstens stora flod av elektrifierade fordon.
Här är 11 bra bilköp just nu med stora röda prislappar.

1. Cadillac CTS-V

Pris: från 749 000 kronor.

Kommentar: Med värstingmodellen CTS-V hade Cadillac tänkt sig att sopa banan med BMW M5. Men det är en sak att tänka och en helt annan att göra. Nu står det ett antal CTS-V och samlar damm hos bilhandlare i Sverige. Priserna är rejält sänkta och du kan få en bil för 750 000 kronor – det är närmare 275 000 kronor under ordinarie listpris. För det får du en 6,2-liters V8 på 640 hästkrafter och även om det inte alls är speciellt miljövänligt så kan du åka runt i trygg förvissning om att du har den mest kraftfulla bil som Cadillac någonsin byggt – och troligen kommer att bygga. Nej, det är inte speciellt modernt heller, men det låter helt underbart.


2. DS 7 Crossback

Pris: från 299 900 kronor.

Kommentar: Återförsäljaren Callisma i Stockholm har precis haft stor lanseringshelg för det relativt nya bilmärket DS och stort dragplåster var den mellanstora suven DS7 Crossback. Samtidigt har flera återförsäljare sänkt priset med cirka 60 000 kronor. Har du tröttnat på din gamla XC60, tycker att Audi, BMW och Mercedes är lite för dyra men ändå vill ha en suv med lite extra komfort? Ja, då ska du kika på DS7 Crossback. Ta en testsväng och lyssna till det låga kupéljudet. Gillar du diamanter, ja, då finns det en hel del att titta på inne i DS7 Crossback. Blir du intresserad på riktigt behöver du bara kontrollera att du har nära till ett serviceställe då DS behöver bygga ut sitt nätverk i Sverige.


3. Mitsubishi Outlander PHEV

Foto: MitsubishiPå topplistan finns också Mitsubishi Outlander, en bil som till största del säljs som laddhybrid.

Pris: från 389 900 kronor.

Kommentar: Ni kanske har tröttnat på att Mitsubishis stora laddhybrid-suv alltid är med på alla typer av fynd- och bra-köp-listor. Det är inte jag. För Outlander PHEV är fortfarande unik som en stor och rymlig laddhybrid med bra åkkomfort och hygglig räckvidd. Den senaste generationen hoppade upp en del i pris men jämfört med konkurrenterna, de få som finns, är det fortfarande ett bra pris. Listpriset var från början hela 469 900 kronor men har nu kapats med närmare 80 000 kronor.


4. Renault Clio

Pris: från 129 900 kronor.

Kommentar: Det står en helt ny generation Clio och väntar på lansering nere i Frankrike. Och redan till sommaren kan de första bilarna synas i Sverige. I det läget brukar det var en stor chansning att köpa en utgående modell. Speciellt också som Renault förnyat Clio ordentligt med bland annat fler förarassistanssystem. Men den här gången är ett undantag. Sett till köregenskaper och utrymmen så är och förblir Clio en småbil. Och ska vi vara ärliga – vad får du egentligen för 129 900 kronor i dag. Priset är sänkt med måttliga 20 000 kronor men har du is i magen och väntar ut till Renault-handlare lagom till den nya modellen ska in i hallen så kan det gå att göra ännu mer på det priset.


5. Subaru Forester

Pris: från 266 900 kronor.

Kommentar: Precis som för Renault Clio så står Subaru Forester inför ett modellbyte under sensommaren och hösten. Inte så sällan brukar jag så här tätt inpå bytet att avråda från att köpa utgående modeller. Men nu är Subaru inte en tillverkare som brukar ta speciellt stora utvecklingssteg. Det gäller även nu och då Forester sänkts med hela 42 000 kronor är det ett riktigt bra köp. Du får en rejäl suv som många gillar och som också har ett relativt högt andrahandsvärde. Mycket talar alltså för att du får ett par tre års billigt och bra bilägande. Ja, och så får du en riktigt bra vinterbil också.


6. Volvo S60 T5

Foto: VOLVO

Pris: från 389 900 kronor.

Kommentar: Volvo har specialpriser på bland annat populära XC60 och kryddar sina erbjudanden på diesel- och bensinmotorer lite extra. Mer sånt lär det bli under sommaren. Jag vill ändå passa på att tipsa om något helt annat i Volvohallen. De allra första USA-byggda S60-bilarna har letat sig till Sverige och det är mer än en potentiell V60-kund som vänt sig till den snyggare S60:n och kommit hem igen med ett köpekontrakt på en sedan. Utan elektrifiering så är det här helt fel köp för den miljömedvetne men det här är kort sagt en väldigt bra bil att köra och om du inte absolut måste ha kombi och insett att Volvos laddhybrider ändå går för få mil på el – ja, varför inte då köpa en S60 T5. Introduktionspriset är 389 900 kronor och just nu ingår Klimatpaket Pro och Teknikpaket Pro.


7. Mercedes A180 AMG Line

Pris: från 286 900 kronor.

Kommentar: Om ni kommer ihåg omröstningen till Car of the Year 2019 så minns ni hur jag hyllade Mercedes A-klass. Bilen var länge en vinnare för mig men föll bakåt i sista stund på grund av att vi där och då inte visste om någon elektrifiering av drivlinorna. Det ska nu komma till hösten säger Mercedes. Riktigt snygg och fin inredning, bra komfort för att vara en så pass liten bil och bra köregenskaper. Det är inte helt enkelt att slå isär Mercedes olika erbjudanden och paketpriser men köper du en A-klass med automatlåda så börjar priserna på cirka 286 900 kronor och just nu ingår AMG-paketet. Väljer du privatleasing kommer du precis under 3 000 kronor enligt listerbjudandet. Glöm då inte att läsa avtalet ordentligt så att du vet vad som ingår.


8. Seat Leon X-Perience 4Drive

Pris: från 229 900 kronor.

Kommentar: När Volkswagen under året ska presentera en ny generation av storsäljaren Golf så kommer förstås koncernsyskonet Seat att följa efter med en ny generation Leon. Ett av de bästa erbjudande från Seat alla kategorier har varit Leon X-Perience och trots att bilen kommer att bytas ut inom ett knappt år så är ett pris från 229 900 kronor riktigt, riktigt bra. Vill du hellre privatleasa så erbjuder Seat X-Perience för 2 995 kronor per månad. Seat är duktigt på privatleasing och hittar rätt här också med prissättningen. Men kommer inte nya Leon att vara bättre? Jo, men troligen också dyrare eftersom Seat som alla andra kommer att packa sin nya generation med fler assistanssystem, större bildskärm och nytt informationssystem. Visst tillför det en del men vill du ha en praktisk kombi till bra pengar fungerar utgående X-Perience riktigt bra.


9. Land Rover Discovery

Pris: från 366 250 kronor.

Kommentar: Mycket av marknadsföringen från Land Rover och Range Rover i sommar kommer att handla om nya, fina, Range Rover Evoque. Med all rätt. Men det finns många fler alternativ. En Discovery D150 med fyrhjulsdrift för 366 250 kronor är ett riktigt bra köp. Land Rover har en relativt tidlös design men det är framför allt komforten som sticker ut. Vill du ha en modern suv med den allra senaste tekniken så är det här inget för dig. Men Land Rover bjuder på så mycket annat och har ett andrahandsvärde som står sig hyggligt. Reapriset gäller dieselmotorn och det är klart att Land Rover i högre grad än många andra måste se till att få i väg sina större motorer innan EU:s nya krav på 95 gram CO2/km i snitt börjar gälla. Priserna kan komma att sjunka ytterligare för de mest utrustade modellerna.


10. Kia Ceed Sportswagon GT-Line

Pris: från 219 900 kronor.

Kommentar: Tack vare sin mångsidighet satte jag Kia Ceed allra högst på min lista över Car of the Year 2019. Kia är tredje största bilmärke i Sverige sett till nybilsförsäljning, efter Volvo och Volkswagen, och anledningen till det är en aggressiv prissättning. Nu har de redan bra priserna på Ceed-familjen pressats ytterligare och du kan köpa en Ceed kombi med utrustning enligt GT-Line för knappt 220 000 kronor, hela 30 000 kronor under det rekommenderade listpriset. Du får en väldigt allround bil med bra lastutrymmen och bra köregenskaper.


11. Nissan Navara

Pris: från 289 900 kronor (+moms).

Kommentar: Pickupmarknaden är het i Sverige och konkurrensen mellan tillverkarna hård. Renault-Nissan-gruppen sålde sitt pickupkoncept till Mercedes och dessutom byggde Renault en egen pickis. Men originalet heter Nissan Navara och jag tycker också att originalet är bäst i det här fallet. Nu har Nissan pressat priserna med mellan 35-42 000 kronor, beroende på utrustningsgrad, vilket gjort Navara-erbjudandet riktigt fint i vår och sommar. Rean gäller båda utrustningsnivåerna Tekna och N-Guard och gäller för en diesel på 190 hästkrafter, fyrhjulsdrift och automatlåda.

Annons: