Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

11 bilar du INTE ska köpa

E-klass byts ut.
Foto: Mercedes
A4 Allroad – för dyr.
Foto: Audi
Golf – motorproblem.
Foto: VW

Många bilmodeller kan verka vara smarta och trevliga val, både när det gäller nya och begagnade.

Men allt är inte som det verkar.

Här är elva bilar du bör akta dig för.

Och modellerna du bör satsa på i stället.

1. Mercedes E-Klass – kommer en bättre

Mercedes byter inom kort den generation av E-Klass som kallas W212. Den nya bilen visades upp på bilsalongen i Frankfurt – och vilken fin bil! Visst, den gamla är också trevlig. Men andrahandsvärdet kommer att sjunka som en sten när den ny är ute på marknaden.

Köp i stället: Nya Mercedes E-Klass eller kommande Volvo S90.

2. Opel Astra – gammal

Populära Opel Astra genomgår just nu ett generationsskifte. Det betyder att man kan hitta exemplar av den utgående generationen till fina priser. Men den rabatt man får äts snabbt upp av ett lägre andrahandsvärde den dagen bilen ska säljas.

Köp i stället: Den nya generationen av Opel Astra eller Peugeot 308.

3. Dacia Lodgy – farlig

Det här är en praktisk liten familjebuss – eller MPV – som är riktigt billig att köpa. Men den är inte bra. Säkerheten håller inte måttet, det blev ett riktigt magplask när den krocktestades. Många ägare vittnar också om irriterande småfel.

Köp i stället: Volkswagen Touran eller Ford S-Max.

4. Kia Sportage – byts ut

Det här är ännu ett exempel på en bilmodell som genomgår ett generationsskifte. Och trots att det kan vara frestande att falla för ett rabatterat erbjudande på ett nytt exemplar av den äldre generationen ska man nog låta bli, kan bli dyrt i längden.

Köp i stället: Volkswagen Tiguan eller nya Kia Sportage.

5. Audi A4 allroad – dyr, trots rabatt

Just nu kan man få 50 000 kronor i rabatt på en ny Audi A4 allroad. Anledningen är att det snart kommer en ny generation av bilen. Men är det så viktigt att ha just en allroad –bättre att satsa på en vanlig A4 av den nya generationen för samma peng.

Köp i stället: Nya Audi A4 quattro eller Volvo S60 Cross Country.

6. Volvo V70 2,0F – trött motor

En begagnad Volvo V70 II är kanske ett av de tryggaste begagnatköp man kan göra. Men köp inte en V70 2,0F, trots att de här bilarna är billigast som begagnade. Motorn är en trött historia som inte gör någon glad. Det finns flera bättre alternativ.

Köp i stället: Volvo V70 2,5T eller Volvo V70 2,4D.

7. Renault Mégane – dålig säkerhet

Den tredje generationen av Renault Mégane är en trevlig bil att åka i, inget snack om det. Dessutom är den prisvärd. Renault kunde dock hålla sig för skratt när deras populära Mégane krocktestades – det blev bara tre stjärnor hos Euro Ncap.

Köp i stället: Nya Mégane som snart är här.

8. Volkswagen Golf 1,4 TSI - motorproblem

Volkswagens 1,4 TSI-motor hade tidigare problem med utsträckta kamkedjor som ledde till motorhaverier. Strulet verkar främst uppstå när det slarvats med oljebyten – men även bilar med fullstämplad servicebok drabbas. 2014 övergavs kamkedjan.

Köp i stället: VW Golf med en annan motor eller Honda Civic.

9. BMW i3 – kan bli dyr i längden

Jodå, det är trevligt att köra elbil. Och jodå, det här är en av de trevligaste modellerna på marknaden – men det betyder inte att det är så smart att köpa den. BMW i3 är nämligen en riktigt dyr bil som kan tappa mycket i värde de kommande åren.

Köp i stället: Privatleasa en BMW i3.

10. Range Rover Evoque – lite för pengarna

Range Rover Evoque är både fin att titta på och trevlig att köra. Men de här bilarna är riktigt dyra att köpa, både som nya och begagnade. Dessutom kan man ha synpunkter på utrymmet både för passagerare och bagage. Det finns mer prisvärda alternativ.

Köp i stället: Volvo XC60 eller Mercedes GLC.

11. Volvo XC90 3,2 – onödigt törstig

Volvo XC90 är på många sätt ett bra val om man är ute efter en suv: komforten är bra, utrymmena fina och priserna rätt okej. Dessutom har bilarna visat sig vara styrktåliga. Välj dock bort det törstiga 3,2-litersmotorn. Det finns mycket bättre alternativ.

Köp i stället: Volvo XC90 2,5T eller Volvo XC90 D5.

VARNING: 10 begagnade bilar du inte bör köpa

Annons: