Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

10 tips – så gör du ditt livs bästa bilaffär

Privatleasing eller bilpool? Nytt eller begagnad?
Suv eller kombi? El eller hybrid?
Det finns massor av frågetecken att reda ut inför ditt bilköp. Vi hjälper dig med de viktigaste punkterna – 10 steg mot höstens bästa bilköp.

1. Undvik diesel om det går

Ta inte en stor dieselmotor om du inte behöver det.

Foto: BMW/montage

Diesel är verkligen en vattendelare i bilvärlden där vissa vill satsa på dieselmotorn i många år till medan andra redan lagt ner utvecklingen. Klart är att vi underskattat dieselmotorns utsläpp och dess påverkan på luftkvalitet och människors hälsa. Det här ställs mot lägre koldioxidutsläpp. Dieseln är alltså bra för miljön men sämre för människan, lite förenklat. Och de så kallade biodieselvarianterna är också skadliga för människan, så det hjälper inte att tanka tallolja. Men de dieselförbud som vissa städer har och kommer att införa gäller i första hand äldre dieselbilar.

Jan-Erik Berggrens råd: Euro6-godkända bilar ska inte påverkas av de klimatzoner eller förbud som införs – inte i dag eller de närmaste åren. Men det är tydligt att dieselbränslet utmålas som farligt för människan och mitt råd i dag är att undvika dieselbilarna om det går. Behöver du inte en stor dieselmotor så välj något annat.