Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 mest pålitliga bilarna 2018

Efter listan med de minst pålitliga bilarna är det nu dags för den gigantiska konsumentorganisationen Consumer Reports sammanställning över de bilar som kunderna litar mest på.

Även här är det tusentals amerikanska kunder som fått tycka till efter de första månadernas ägande av en ny bil. Faktum är att Consumer Reports data baseras på mer än 500 000 bilar...

17 problemområden har granskats och resultatet är entydigt – bilköparna anser att Toyotas modeller är bäst. Biltillverkare i USA eller Europa hör sannerligen inte tlll toppskiktet...

Men en liten svenskfavorit, med stor körglädje, tilltalar även amerikanerna när det gäller pålitlighet.

10. Lexus GX

Consumer Reports kommentar: Lexus benämns ofta som Toyotas lyxmärke och modellen GX har precis som sin ”kusin” Toyota 4Runner behållit den gamla sortens suv-utseende. Men trots den något buffliga designen är GX tyst och snabb, samtidigt som den är mycket kompetent offroad. Att åka i bilen är bekvämt, speciellt i lägre hastigheter, även om karossen rör sig en aning på ojämnt underlag. Bra utrymmen och god sikt. Bakdörren som svängs utåt kan vara i vägen ibland.


9. Toyota Prius C

Consumer Reports kommentar: C-modellen är en mindre och billigare variant av den vanliga Toyota Prius. Du får vad du betalar för, och detta är alltså inte ”den riktiga” Prius. Ganska hård att åka i, ljudlig motor och seg acceleration. Känns billig inuti, trång och det finns inte mycket bagageutrymme. Men i stadstrafik är Prius C riktigt bra på att spara på resurserna – vilket gör den lilla modellen till perfekt för bilkörning i city.


8. Toyota Prius Prime

Consumer Reports kommentar: Plugingybriden Toyota Prius Prime ska kunna ta sina passagerare 37 km på enbart el, men bränslemotorn brukar kunna hoppa igång i kallt väder. När bilen inte kör enbart på el beter sig Prime ungefär som en vanlig Prius, och växlar mellan el och bensin. Det får bara plats 4 personer i Prime och infotainmentsystemet är inte speciellt intuitivt, men annars är den lik den vanliga Prius-modellen.


7. Mazda MX-5 Miata

Consumer Reports kommentar: Mazda Miata är känd för sina roliga köregenskaper och har väldigt lojala fans världen över – även i Sverige. Den fjärde generationen håller fast vid succéreceptet ”lätt, bakhjulsdriven roadster”. Den manuella växellådan är njutbar att använda, styrningen är snabb och direkt. Mycket ljud, ganska tunna säten och relativt hård att åka i gör att motorvägsturer kan bli tröttsamma.


6. Toyota Corolla

Consumer Reports kommentar: De tusentals amerikaner som köpt en ny Toyota Corolla anser att modellen är bekväm och att interiören är både tyst och rymlig för att vara en något mindre sedan. Styrningen är något matt men väldigt säker. Låg bränsleförbrukning och en hel del teknik och säkerhetsutrusning i standardpaketen.


5. Lexus NX

Consumer Reports kommentar: Lexus är ofta lyxiga men den kompakta modellen NX erbjuder en mindre exklusiv körupplevelse än sina syskonmodeller. Styrningen är följsam men att åka i bilen är något hårt och det låter en del i kupén. Den kompakta designen har påverkat sikten bakåt (och bagageutrymmet) negativt. Men NX har samtidigt en del snygga detaljer i interiören och är en av de mest bränslesnåla suvar som Consumer Reports testat.


4. Toyota Prius

Consumer Reports kommentar: Har utvecklats från tidigare modeller och följer sin förares körning bra. Bekväm med en mängd färgglad information om bilens bränsleekonomi. Tämligen tydligt infotainmentsystem. Kan köras enbart på el och när den fossildrivna motorn går igång är den tystare än förut. Sätena skulle dock kunna förbättras och bilen är något utmanande att kliva i och ur.


3. Honda Fit

Consumer Reports kommentar: Kompakta Honda Fit är en riktig storstadsfavorit. Väldigt flexibel tack vare de olika alternativen att arrangera bilens säten, vilket gör den till ett lättare alternativ till en suv. (Och naturligtvis mycket billigare.) Låg bränsleförbrukning och följsam styrning. Lite väl högt motorljud på grund av växellådan och det låter en hel del i kupén också, vilket gör att Honda Fit inte är lämplig för långa resor.


2. Kia Sedona

Consumer Reports kommentar: Stora Kia Sedona finns både för 7 eller 8 passagerare. Ja, den är rymlig men ändå tyst och interiören är snygg och välkomnande. Mycket bekväma passagerarsäten i rad 2, men det faktum att de inte kan fällas eller tas bort påverkar bakre lastutrymmet. Modellen är dock inte speciellt rolig att köra.


1. Toyota Highlander

Consumer Reports kommentar: Toyota Highlander anses vara en av de bästa suvarna med tre sätesrader – och amerikanska bilköpare anser alltså att modellen är den allra mest pålitliga också. Skön att åka i, följsam styrning och mycket rymlig kupé. Den nya växellådan (automat) har fått ner bränsleförbrukningen, och bilen finns även som hybridversion. Lite långt att nå till touchskärmen. Bra säkerhetsutrustning som standard.

Allt om Bilars kommentar till Highlanders vinst: There can be only one! (Om du förstår är du antagligen lika gammal som författaren till den här artikeln...)

(Är du intresserade av hur Consumer Reports jobbar och paketerar kundernas åsikter kan ni läsa mer HÄR.) 

Annons: