10 detaljer som sänker värdet på din bil

Din bil kan vara värd mindre än du tror.

Det finns nämligen detaljer som får många potentiella köpare att backa.

Vissa saker kan du påverka – andra inte.

Här är tio vanliga saker som sänker värdet på din bil.

1. Rost

Foto: iStockphotos

Bilen kan vara hur fin som helst – men köparen hittar en liten begynnande rostfläck. Det här är enligt en undersökning från bilauktionssiten KVD en av de vanligaste anledningarna till att bilköpare väljer en annan bil. Kan vara en bra idé att åtgärda innan försäljning, alltså.
2. ”Fel” färg

Foto: iStockphotos


Du kanske tyckte att det var fränt att köpa en bil i en avvikande färg? Det kan du få äta upp när du ska sälja bilen som begagnad. Det finns flera undersökningar som visar att färgen är viktig. Enligt KVD:s undersökning är rosa den allra värsta. Passa dig också för orange och lila.
3. Fula fälgar

Foto: Art Konovalov / iStockphotos


Hjulen gör mycket för en bils utseende. Sitter det fula plåtfälgar på din bil kan det vara svårt att väcka något ha-begär hos sugna bilköpare. Det finns fina fälgar – ofta med bra däck – att köpa billigt på diverse annonssajter. Det verkliga budgetalternativet är hjulsidor i plast som du trycker på hjulen. Det behöver bara kosta ett par hundralappar.
4. Trasig utrustning

Foto: IStockphotos

Funkar inte alla grejer i bilen? Aj, aj, aj... då blir den svårare att sälja. Kanske handlar det bara om att byta en säkring för att få stereon att fungera igen eller utföra en enkel reparation för att få i gång den trasiga fönsterhissen? Undersök. Det finns pengar att tjäna här.
5. Dåliga däck

Foto: IStockphotos

Det kanske inte är så komplicerat att skaffa nya däck till en bil egentligen – men det finns bilköpare som tycker att det här är jobbigt och som är beredda att betala lite extra för att slippa. Enligt KVD:s undersökning är dåliga däck en vanlig anledning till att bilköpare drar sig ur en affär.
6. Smuts

Foto: Art Konovalov / iStockphotosVarför måste man tvätta bilen innan försäljning – den blir ju smutsig snart igen? Jo du, det är lättare att sälja en ren bil. Dessutom blir den mycket snyggare på bilderna du tar till annonsen. Kör in på närmsta mack och ge pärlan en omgång. Och glöm inte insidan.
7. Lackskador

Foto: IStockphotos


Skador på lacken skrämmer bort bilköpare. Kolla om din försäkring tar eventuella skador på bilen. Småskavanker, som stenskott, går ofta att snygga till med ett lackstift. Har lacken tappat sin lyster och blivit matt brukar en polering göra underverk. Och bilen blir värd mer pengar.
8. Dålig lukt

Foto: iStockphotos


Bilen kan vara hur fin som helst att titta på, men glöm inte att människor också använder näsan när de väljer en bil. Steg ett är att städa insidan ordentligt, det brukar räcka. Finns det fortfarande dålig lukt i bilen finns det proffs som kan hjälpa till.
9. Slitna säten

Foto: iStockphotos

En bilstol håller inte i evighet. Och enligt undersökningen från KVD är slitna säten en detalj som ofta får bilköpare att backa. Kanske går klädseln att laga, kanske kan du hitta en ny inredning billigt på skroten.
10. Krimskrams i bilen

Foto: iStockphotos

Du kanske tycker att det är fränt med luddiga tärningar i backspegeln eller en "juckande Elvis" på instrumentbrädan, men alla tycker inte som du och krimskramset kan göra bilen mer svårsåld. Städa bort alla personliga detaljer.

Annons: