10 bästa bilköpen just nu

Efter en lång period utan tydliga kampanjer och erbjudanden har Volvo börjat rea ut även nya modeller. Bland kampanjbilarna finns den nyligen lanserade V60 Cross Country.

Och det finns flera andra riktigt bra klipp att göra när märkena rear ut sina prisvärda vinterbilar. 

1. Volvo V60 Cross Country

Pris: Från 389 900 kronor.

Kommentar: Volvos vd Håkan Samuelsson erkände för bara en vecka sedan att det kanske inte var så lyckat att visa upp nya V60 Cross Country med bara en dieselmotor. Och visst borde den nya Sverigefavoriten ha fått åtminstone en hybriddrivlina. Men nu sitter Volvo där de sitter med planeringen och vill bli av med sina dieselmotorer. Kanske är det därför som nya V60 CC D4 prissänkts från 417 700 kronor till 389 900 kronor. Men vi bilköpare kan tacka och ta emot.

Att köpa en V60 CC för under 400 000 kronor är inget annat än ett bra klipp och troligen har din lokala Volvohandlare fått ytterligare lite utrymme att sänka priset. Volvo har också vinterrea på vanliga V60, V90 Cross Country och vanliga V90. Alla har dieselmotorer. Slump? Tror inte det va.


2. Audi Q3

Pris: Från 302 100 kronor.

Kommentar: En av de mesta praktiska vinterbilarna just nu är Audis mellanstora suv Q3.  Det här är också en riktigt bra bil på många sätt men den mesiga designen kanske förpassar den lite orättvist i skuggan. Är du inte brydd över sånt är det verkligen läge att åka till din Audihandlare.

Audi har paketerat ett erbjudande på Q3 som vid ett direktköp av en Q3 35 med bensinmotor på 150 hästkrafter för 302 100 kronor. Vill du privatleasa är erbjudandet 3 895 kronor per månad. Väljer du affärsleasing blir förmånsvärdet 1 996 kronor per månad. Apple Carplay, 18-tumsfälgar, parkeringssensorer, farthållare och elektrisk baklucka ingår.


3. Range Rover Evoque

Pris: Från 319 900 kronor.

Kommentar: Range Rover står inför ett omfattande modellbyte på sin populära Evoque under våren. Men det finns fortfarande ett antal gamla bilar kvar i bilhallen. Inför stora modellbyten – som det här – ska du som bilkund vara försiktig. Nya Evoque kommer med en hel del ny teknik men det ska förstås ställas till hur mycket priset sänkts på den gamla bilen.

Här får du en snygg suv med automatlåda, dieselmotor och fyrhjulsdrift för strax över 300 000 kronor. Inte illa. Med tanke på den tydliga designen, som den nya bilen också kommer att ha, det är mest insidan som ändrats, kommer Evoque att vara en eftertraktad bil i många år framöver. Värdeminskningen är alltså inte allt för kännbar.


4. Subaru Forester

Pris: Från 309 900 kronor.

Kommentar: Fyrhjulsdrift, automatlåda och Subarus säkerhetssystem Eyesight. Allt det ingår i det paket som Subaru satt ihop för sin suv Forester. Prislappen kryper då precis över 300 000 kronor för den rymliga och bekväma suven. Vill du privatleasa så kommer du en krona under 3 000 per månad.

Subarus fina erbjudande gäller mars ut och du hinner precis skaffa en körsäker och trygg bil inför påskresan till fjällen – och förstås till nästa vinter. Subaru har kanske inte den senaste instrumenteringen med de största bildskärmarna men många upplever bilen som trygg, säker, rymlig och prisvärd.


5. BMW X1

Pris: Från 349 900 kronor.

Kommentar: BMW X1 sDrive20i Connected Edition. Kärt barn har långt namn. Priset just nu på ett antal lagerbilar är från 349 900 kronor, eller privatleasing för 3 673 kronor per månad. Bensinmotorn med turbo har 192 hästkrafter vilket räcker gott för att knuffa på den lilla suven.

BMW har gått över till framhjulsdrift på sina minsta modeller men du kommer ändå att känna igen de fina köregenskaperna i styrningen. BMW bygger också alltid bra drivlinor med fin effektkurva och effektiv växellåda, i det här fallet den åttastegade automatlådan.


6. Renault Captur

Pris: Från 141 900 kronor.

Kommentar: Fem års garanti och tre års service. Bara det borde få många att börja studera Renaults erbjudande på den lilla suven Captur. Det kommer en helt ny Captur lite senare i år och det blir en rejäl uppdatering av bland annat instrumentering och assistanssystem. Det kommer att betyda en viss prisökning och kanske är det inte värt det.

Behöver du inte ha den största bildskärmen eller en filkörningsassistent som du ändå stänger av för att den påverkar ratten för mycket kan det vara smartare att passa på att köpa den utgående modellen. För hur många andra suvar kan du egentligen köpa för 141 000 kronor?


7. Kia Sportage

Pris: Från 269 900 kronor.

Kommentar: Tillsammans med Range Rover Evoque ligger Kia Sportage bakom trenden med väldesignade suvar med tidlöst utseende. Nu har Kia - tredje största bilmärke i Sverige – ett attraktivt erbjudande på Sportage. Du får en mellanstor och snygg suv med bensinmotor på 177 hästkrafter och fyrhjulsdrift för 269 900 kronor. För ytterligare 15 000 kronor får du en sjustegad automatlåda (det är det värt, jag lovar).

Kia har framför allt förbättrat två områden de senaste åren: köregenskaperna och ljudkomforten. Med det här priset kan Kia Sportage konkurrera med en hel del mellanstora kombibilar. Och ni vet hur det brukar sluta när bilköparna väljer mellan en suv och en kombi? Exakt.


8. Toyota RAV4

Pris: Från 295 900 kronor.

Kommentar: Trygghet. Det är det första jag tänker på när han skriver Toyota RAV4. Toyota går också ut hårt med fina erbjudanden på RAV4 under lanseringsvåren 2019. Den nya generationen suv från Toyota har blivit bättre på det mesta. Toyota bjuder på utrustning för 12 000 kronor om du köper bil i dag. Leverans blir senare i vår men vad vi hört i alla fall före sommaren. Vill du hellre privatleasa är priset 3 695 kronor per månad.


9. Mitsubishi Outlander PHEV

Pris: Från 399 900 kronor.

Kommentar: Mitsubishi säljer just nu två olika Outlander laddhybrider. Den gamla och utgående modellen med något kortare räckvidd på el kostar 399 900 kronor. Den nya – som enligt Mitsubishi förbättrats på 100 punkter – kostar: hör och häpna lika mycket, 399 900 kronor. Valet är alltså enkelt.

Mitsubishi har också sänkt listpriset på Outlander med 70 000 kronor och gör alltså allt de kan för att konkurrera med Kia Optima PHEV och VW Passat GTE. Nya Outlander är med på den här listan i egenskap av den billigaste laddhybridsuven. Dessutom är Outlander rymlig och har bra komfort för alla fem i bilen. Sånt förstår jag, men inte prisstrategin. Ja, det skulle vara om du inte vill vänta utan ha din bil direkt. De gamla bilarna håller på att ta slut.


10. Nissan X-Trail

Pris: Från 318 900 kronor.

Kommentar: Nissan säljer ut flera versioner av sin populära stor-suv X-Trail. Det finns till exempel tvåhjulsdrivna bilar med manuell växellåda för 259 900 kronor. Men jag tycker att 318 900 kronor för en diesel på 130 hästkrafter, fyrhjulsdrift och manuell växellåd är ett bättre val, en bättre affär. Vet du att du inte behöver fyrhjulsdriften så kostar samma bil med tvåhjulsdrift 294 900 kronor. Som mest har Nissan trimmat sina priser med 53 700 kronor. X-Trail är först och främst en rymlig suv. Vill du ha sju sittplatser och glastak kostar det 14 000 kronor. Eller så försöker du få med det i nybilspriset, det borde gå.

Annons: