ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Koenigseggs nya är redan slutsåld

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

1/4

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

2/4

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

3/4

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

4/4

Foto: Koenigsegg

Koenigseggs nya är redan slutsåld

Snacka om strykande åtgång.

Koenigseggs nya tio miljoners-bil Agera RS har sålt slut - redan innan alla exemplar är byggda.

Det rör sig inte om någon massproduktion från den svenska sportbilsbiltillverkaren. Det handlar om endast 25 exemplar – vilket förstärker exklusiviteten.

Försäljningssuccén beror därför - föga förvånande – inte på någon rea. Här har köparna tjocka plånböcker. Grundpriset för en Koenigsegg RS är över tio miljoner kronor, närmare bestämt 10 388 100 kronor. Dessutom tillkommer lokal skatt.

För pengarna får köparna mycket fart och finess. Agera RS har kallats " så nära en racerbil du kan komma, med registreringsskyltar". Den turbomatade V8-motorn på 5,0 liter innehåller hela 1 160 hästkrafter.

En av finesserna är ett hydrauliskt lyftsystem som gör att bilen tillfälligt kan höjas i låg hastighet, exempelvis vid vägbulor.

LÄS MER: Koenigseggs superbil till salu – för 51 miljoner

Sålde slut på 10 månader

Basen i Koenigsegg Agera RS är hämtad från föregångaren Agera R där det lånades en hel del från megabilen One:1. Agera RS har flera likheter med den, speciellt när det gäller aerodynamiken. Den aktiva bakvingen kan lägga på 450 kilo av downforce vid en hastighet av 250 kilometer i timmen.

Koenigsegg Agera RS premiärvisades i mars förra året vid bilsalongen i Genéve I Schweiz. Redan då var tio exemplar sålda och nu - efter bara tio månader - har alltså det 25:e och sista exemplaret fått en köpare. Det gör Agera RS till den snabbast säljande modellen hos den exklusiva sportbilstillverkaren Koenigsegg, som finns i Ängelholm och grundades av Christian von Koenigsegg 1994.

Sista exemplaret blir färdigt någon gång 2017

Köparna av Agera RS är spridda över världen. De finns i bland annat USA, Storbritannien, Kanada, Saudiarabien, Qatar, Förenade Arabemiraten, Japan, Kina, Taiwan, Siungapore och Malaysia.

Det 25:e exemplaret kommer att vara färdigbyggt och levereras någon gång under nästa år. Till en mycket förväntansfull köpare får förmodas. Den som väntar på något gott...