Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 okt 2013 11:30

Koenigsegg bygger världens snabbaste bil

KOENIGSEGG. Agera S Hundra, Koenigseggs senaste bil. I vår får vi se nya One:1 – världens snabbaste bil.

KOENIGSEGG. Agera S Hundra, Koenigseggs senaste bil. I vår får vi se nya One:1 – världens snabbaste bil.

Foto: Willem De Zeeuw

Snart påbörjar Koenigsegg bygget av den nya modellen One:1. Bilen kommer att rulla ut ut fabriken i Ängelholm som världens snabbaste serieproducerade bil. Toppfart: 450 kilometer i timmen!

I en intervju med Bloomberg avslöjar Christian von Koenigsegg detaljer om den nya modellen One:1. Namnet syftar på vikt/effekt-förhållandet; en hästkraft per kilo – fulltankad!

– Andra tillverkare har lyckats med det här, men då har man mätt torrvikten – ingen olja, inget bränsle, säger Christian von Koenigsegg till Bloomberg.

Krossar Bugatti Veyron

Nya One:1 ska väga 1400 kilo, och det betyder med andra ord 1400 hästkrafter! Det ska räcka för att göra bilen till världens snabbaste med god marginal. Enligt datorberäkningar ska bilen göra 450 kilometer i timmen, eller mer. One:1 ska, om beräkningarna stämmer, bli snabbast i världen från 0-200, 0-300 och 0-400. 400 kilometer i timmen uppnås på omkring 20 sekunder. De här siffrorna är dåliga nyheter för Bugatti. Veyron har dagens hastighetsrekord med en toppfart på drygt 430 kilometer i timmen, och 0-400 tar 45 sekunder.

Förlorar pengar

Enbart sex bilar ska byggas. Alla exemplar är redan bokade, med spekulanter på kö om någon skulle hoppa av. Christian von Koenigsegg avslöjar inte priset, men säger att den är betydligt dyrare än Agera S. Trots det kommer Koenigsegg att förlora pengar på den här modellen. Däremot hoppas man att investeringen ändå ska löna sig, eftersom modellen kommer att stärka varumärket. På vårens bilsalong i Genève kommer vi att få se resultatet.

Relaterat