Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 maj 2012 13:00

Klassikern Renault Alpine återvänder!

TILLBAKA I NY SKEPNAD. En helt ny Renault Alpine presenteras nästa vecka.

TILLBAKA I NY SKEPNAD. En helt ny Renault Alpine presenteras nästa vecka.

Färska uppgifter säger att Renault har tagit sitt förnuft till fånga. De tänker nämligen visa upp en helt ny Alpine-modell i samband med formel 1-helgen i Monaco om exakt en vecka. Vi jublar!

Under de senaste åren har det flera gånger ryktats om att Renault ska damma av det gamla klassiska bilmärket Alpine som har varit i Renaults ägo sedan 1974. Rykten fick betydligt mer substans i januari i år då Renaults designchef Laurens van der Acker i en intervju sa att det vore korkat att inte uppmärksamma modellen Alpine A110 Berlinette (bilden ovan, fler bilder via länk till höger) som i år fyller 50 år (egentligen 51 år men holländare på franska företag verkar inte vara inte så petiga med ålder).

Utsläppsfri konceptbil

Om vi blev glada av de uppgifterna får vi nog säga att vi blir lyckliga av dagens som säger att Renault ska visa upp en konceptbil med Alpine-emblem i nosen i samband med grand prix-helgen i Monaco om en vecka. För att vara exakt är det 25 maj som det snackas om, på kvällen efter formel 1-tidsträningen. Och Red Bulls formel 1-stjärna, regerande världsmästaren Sebastian Vettel, sägs vara med vid avtäckningen.

Enligt uppgifterna ska konceptbilen heta Alpine ZAR där första bokstaven, Z, står för Zero Emission, det vill säga utsläppsfri. Vi misstänker alltså att det handlar om en elbil och inte en motorlös konceptbil. Effektmässigt snackas det om 400 hästkrafter eller där omkring och att den kanske kan dyka upp på någon bana för att visa upp sina färdigheter. Troligtvis på Goodwood Festival of Speed sista helgen i juni.

Baseras på Nissan GT-R

Tidigare uppgifter har deklarerat att Alpine-uppföljaren ska baseras på Nissans supersportbil GT-R. Om så blir fallet vet vi inte, men om det stämmer kan vi slå fast att en mycket bättre grund att stå på kan en ny Alpine inte få.

Utseendemässigt har vi absolut ingen aning vad vi har att vänta oss, men vi hoppas innerligt att Renault förvaltar Alpines arv – och då framför allt A110:ans – med fingertoppskänsla. På Parissalongen i höst visas Alpine Zar förmodligen upp igen, vilket vi hoppas blir startskottet för en kommande produktionsbil som går att köpa och köra.

Missa inte bildgalleriet via länk en bit längre upp, där får du en total överblick över Alpines modeller genom tiderna, inte minst A110, modellen som Ove Andersson vann 1971 års Monte Carlo-rally med.