Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 aug 2016 12:46

Kina: Nya bussen är en bluff

Transit Elevated Bus som ska revolutionera kollektivtrafiken i Kina kör över fordonen.

Transit Elevated Bus som ska revolutionera kollektivtrafiken i Kina kör över fordonen.

Hela världen har imponerats av bussen som kör över fordon i Kina.

Men är allt bara en bluff?

Flera medier i Kina rapporterar att bygget är undermåligt och att allt bara är en bluff för att locka till sig investerare, skriver Popular Mechanics.

Den första Transit Elevated Bus som ska revolutionera kollektivtrafiken i Kina har premiärvisats. Spårvagnen kör helt enkelt över de vanliga fordonen.

Förra veckan gjordes det första riktiga testet i kinesiska Qinhuangdao.

Varje exemplar av den kombinerade bussen och spårvagnen har kapacitet för 1 200 passagerare. Enligt ingenjören Bai Zhiming, som ingår i TEB-projektet, kan TEB komma ut i trafiken om cirka ett år.

Allt är en bluff

Men nu kommer nya och oroväckande uppgifter om att allt kan vara en bluff.

Medier i Kina hävdar nämligen att myndigheterna i Qinhuangdao inte ens visste om att testet genomfördes - trots att statlig media släppte filmer på invigningen.

Flera ifrågasätter också säkerheten och ifall bussen är tillräckligt hög för att låta fordon passera under. Maxhöjden för bilar i Kina är mellan 4,2 och 4,5 meter, men bussen har bara plats för bilar som är 2,1 meter höga.

Enligt Popular Mechanics finansierades projektet av företag som matchar varandras lån online, och i utbyte utlovas de en hög ränta. Detta har gjort att flera medier i Kina kallar hela bygget för en stor bluff i syfte att lura till sig investerare.

Och Global Times hävdar samtidigt att ingenjören som var ansvarig för projektet endast har en grundskoleutbildning - vilket gör att hela bygget kan ifrågasättas.

LÄS MER: Nya spårvagnen kör över bilarna - se videon

 

Fordonen kör i en tunnel

TEB står för Transit Elevated Bus och ska hjälpa till att komma tillrätta med de enorma trafikstockningarna - och luftföroreningarna - i Kina.

Bussen kör på räls - som en spårvagn eller rälsbuss - och är kraftigt förhöjd. Det gör att den kan passera över fordonen på vägen. Fordonen i sin tur hamnar som i en tunnel när de passeras.

TEB presenterades på Pekings internationella teknikmässa.

Köpa ny bil? Se vad du kan sälja din gamla för här