ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kia visar ny hybridsuv – så blir Niro HUV

Första bilderna på Kias kommande hybrid – Niro HUV.

Första bilderna på Kias kommande hybrid – Niro HUV.

1/2

Foto: Kia

Niro HUV

Niro HUV

2/2

Foto: Kia

Kia visar ny hybridsuv – så blir Niro HUV

Kia har släppt de första officiella bilderna på hybridsuven Niro HUV.

Bilen, som har världspremiär nästan månad, byggs på Kias helt nya plattform för miljöbilar.

Och det verkar som att vi kommer att få se den med fyrhjulsdrift.

Nej, det är inte en suv som koreanska Kia kommer att presentera på bilsalongen i Chicago i februari, även om det kan se ut så. Kia Motors kommande hybridbil kallas i stället HUV, vilket står för Hybrid Utility Vehicle.

Kia visade upp det första smakprovet på sin kommande suv – förlåt huv – redan på bilsalongen i Frankfurt 2013.

Då var det konceptbilen Niro som fångade besökarnas blickar i montern. Här fanns ett antal spännande designelement, bland annat har konceptbilen dörrar som viker sig uppåt i framkant.

LÄS MER: Kias nya suv – väldigt lik XC90

Först ut på en helt ny plattform

Den nya produktionsbilen kommer dock att ha gamla hederliga dörrar och en mindre uppseendeväckande design. Modellen kommer dock att bli först ut på en helt ny plattform som Kia tagit fram för flera kommande miljöbilar. Drivlinan här består av en fyrcylindrig bensinmotor, av allt att döma på 1,6 liter, och en elmotor.

Enligt flera medier kommer kraften att skickas via en sexväxlad dubbelkopplingslåda. Energi till elmotorn lagras i ett så kallat litium-polymerbatteri. Exakt vilken kapacitet det kommer att ha eller vilken effekt motorerna kommer att bjuda på har inte kommunicerats.

Kanske handlar det om samma drivlina som inom kort kommer att presenteras i Kia Optima och som ska börja säljas i slutet av året.

Börjar säljas med framhjulsdrift

Kia Niro HUV kommer till att börja med säljas med framhjulsdrift. Det finns dock många som hävdar att den senare också blir tillgänglig med drivning på alla fyra hjul. Det finns dock ingen information om det handlar om ett traditionellt system för fyrhjulsdrift – eller om den fyrhjulsdrivna versionen kommer att få en extra elmotor, en motor som i så falls kulle placeras på bakaxeln.

Om så är fallet kan de som väljer den fyrhjulsdrivna versionen också räkna med mer effekt i sina bilar.